Deloskop izpostavlja: O senzorialnem gledališču

Novo mesto, Anton Podbevšek teater. Sreda, 27. 10., ob 20. uri.

Objavljeno
25. oktober 2016 19.34
M. V.
M. V.

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru bo Barbara Pija Jenič nocoj ob 20. uri pripravila predavanje performans o senzorialnem gledališču.

Letos mineva 20 let, odkar je v Sloveniji v okviru festivala Exodos prvič gostovalo senzorialno gledališče Enriqueja Vargasa s predstavo Oraklji.

Njegovo gledališče temelji na čutni izkušnji. Umeščeno je v labirint, kamor vstopajo posamezni gledalci, ki skozi potovanje po labirintu, v interakciji z igralci predstavo doživijo skozi izkušnjo vonja, zvoka in dotika.

Barbara Pija Jenič je sodelovala pri nastajanju in realizaciji ljubljanske predstave, v naslednjih letih pa nadaljevala delo s kolumbijskim režiserjem pri nastajanju njegovih predstav v tujini.

Hkrati je s članom Vargasovega gledališča Gabrielom Hernandezom pri nas ustvarila več senzorialnih predstav in leta 2001 tudi formalno ustanovila zavod Senzorium, ki ga še vedno vodi.

Obletnico bo zaznamovala s predavanjem performansom, ki bo ponudilo pregled 20-letnega delovanja slovenskega zavoda s perspektive razvoja senzorialne gledališke poetike doma in v svetu.

Večer bo uvedla čutna izkušnja za obiskovalce. Sledila bosta predavanje Barbare Pije Jenič, spremljano z arhivskimi posnetki RTS, in čutna predstavitev zvočnih pokrajin Petra Penka, ustvarjenih za senzorialne predstave, v katero bodo vključili tudi vonjave. Dogodek bodo zaokrožili s pogovorom in družabnim večerom.