Deloskop izpostavlja: Rdeča – sled

Ljubljana, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana. Premiera v soboto, 24. 9., ob 20. uri, ponovitev 25. 9., ob 20. uri.

Objavljeno
23. september 2016 18.50
M. V.
M. V.

V Stari mestni elektrarni bo nocoj ob 20. uri premiera, jutri pa ponovitev plesnega sola Matjaža Fariča Rdeča – sled. Z njim bo prodorni koreograf, plesalec in plesni pedagog, ki je vidno zaznamoval slovenski sodobni ples, zaznamoval 30-letnico plesnega ustvarjanja.

Začetki Faričeve kariere segajo v osemdeseta leta, ko je po šolanju na mariborski baletni šoli in na dresdenski Palucca Schule ustanovil več plesnih skupin ter z njimi ustvaril vrsto uspešnih in nagrajenih avtorskih projektov, kot koreograf pa začel kmalu sodelovati v gledališčih.

Med njegovimi vidnejšimi stvaritvami so Rdeči alarm (1989), v Slovenskem mladinskem gledališču je postavil predstavo Veter, pesek in zvezde ter zanjo leta 1991 prejel nagrado Borštnikovega srečanja za avtorski projekt.

V devetdesetih je ustvaril niz preinterpretacij baletnih klasik: Labodje jezero (1994), Romeo in Julija (1995), Posvetitev pomladi (1996), Trilogija, zadnje dejanje (1997) ter v Plesnem teatru Ljubljana ustvaril predstavo Klon in njeno skrajšano različico RAM.

Jeseni 1999 je ustanovil skupino Flota in z njo kot hišni koreograf Cankarjevega doma uprizoril Terminal (v tedniku Mladina razglašen za slovensko predstavo leta 1999).

Plodno je doma in v tujini ustvarjal tudi v naslednjem desetletju. Vmes je končal študij gledališke režije na AGRFT in se zadnja leta vse bolj uveljavlja tudi v vlogi režiserja.

Kot umetniški vodja zavoda Flota ponuja priložnost že uveljavljenim in mladim avtorjem, da ustvarjajo v okviru njihovega programa.

Leta 2006 je v Murski Soboti ustanovil festival sodobnega plesa Front@, ki prinaša vrhunske tuje in domače predstave, hkrati pa si prizadeva za decentralizacijo, razvoj in dostopnost sodobnega plesa.

Ob domačih nagradah in priznanjih zlata ptica (1988), Župančičeva nagrada (1994), nagrada Prešernovega sklada (za koreografiji Trilogija, zadnje dejanje in Klon, 1998) je dobil tudi mednarodne, med njimi prestižno priznanje koreografa zmagovalca na svetovnem bienalnem tekmovanju koreografov v Seine-Saint-Denisu v Franciji za predstavo RAM