Deloskop izpostavlja: Romeo in Julija z Baletom Preljocaj

Cankarjev dom, Ljubljana, od 28. do 31. 12. Nocojšnja prva uprizoritev ob 19.30.

Objavljeno
27. december 2017 19.01
V. U.
V. U.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma bo prihodnje večere, od nocojšnjega do silvestrskega, v znamenju Romea in Julije Sergeja Prokofjeva v koreografiji Angelina Preljocaja, enega najbolj zaželenih evropskih koreografov in še danes umetniškega vodje znamenitega Baleta Preljocaj.

Angelin Preljocaj je prišel v Francijo kot sin političnih disidentov, ki so emigrirali iz Albanije, ustvaril pa je že skoraj 50 koreografij. Produkcija Romea in Julije sega v leto 1996 in velja za eno njegovih klasičnih, njegovo interpretacijo te Shakespearove drame pa označujejo kot politično dramo in zgodbo, določeno z neulovljivimi in nepremagljivimi političnimi igricami, ki (ne)hote posegajo v življenje mladih zaljubljencev.

V predstavi že uvodne takte uverture Prokofjeva preglasi zlovešč hrup helikopterja ... Preljocaj je ključni navdih za balet našel v orwellovski distopiji, najmočneje izraženi v romanu 1984, 1984 pa po drugi strani predstavlja tudi leto, ko se je s Preljocaj Company začela tudi zgodba baletnega ansambla, ki ga je ustanovil.