Deloskop napoveduje: Vojna in mir

Po praizvedbi oktobra lani v zagrebškem Hrvaškem narodnem gledališču čaka predstavo Tomaža Pandurja še slovenska premiera.

Objavljeno
20. februar 2012 11.18
gledališče teater predstava oder sng maribor epk tolstoj vojna in mir Pandur
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Koprodukcijski projekt, v katerem sta ob HNK sodelovala Pandur Theaters in Maribor 2012 – evropska prestolnica kulture, avtorja predstavlja kot »alkimistično formulo univerzalnega nemira človeške rase, ki po eni strani ustvarja harmonijo in podobe lepega, po drugi pa ozračje kataklizme in samouničevanja«.

V dramatizaciji romana Leva Nikolajeviča Tolstoja režiser načenja večna vprašanja o smislu ljubezni, ubijanja, vere in smrti, ki so predstavljena skozi perspektivo številnih junakov ter skozi filozofijo neke dobe, v kateri se prepletajo tri soodvisne pokrajine: nemir, vojna in mir.

Tomaž Pandur predstavo ocenjuje za veliko enciklopedijo morale in strasti današnjega časa, temeljno zaznamovano z melodramatičnimi zapleti, ki v izrednih razmerah dobijo drugačne konotacije.

Vojna in mir je nastajala spontano med študijskim procesom in se po eni strani naslanja na nedavno izkušnjo vojne na Balkanu, kjer so spomini še vedno živi in številne rane nezaceljene, obenem pa se je projekt razvil v nekakšen osebni režiserjev obračun z današnjim stanjem duha.

Tega v marsičem obvladujeta strah in negotovost, je na predstavitvi dejal Pandur, in v tem smislu bi lahko danes spet uporabili sintagmo Draga Jančarja o zloveščem Severnem siju, ki bo »prej ali slej spet zažarel nad ­Evropo«.

Mariborska uprizoritev sodi v okvir programa Evropske prestolnice kulture in, kot je dejal programski direktor EPK Mitja Čander, gre za veliko predstavo, ki bo pomemben sestavni del letošnje mariborske gledališke ponudbe. Ne glede na med seboj zelo nasprotujoča si mnenja o predstavi in o režiserju, je Pandur nedvomno najbolj prepoznaven slovenski režiser v evropskem in svetovnem merilu.

Kljub odhodu z mesta predsednika programskega sveta EPK je s številnimi idejami začrtal tudi osnovne programske smernice programov Evropske prestolnice kulture.

Ob režiserju Tomažu Pandurju je pri realizaciji predstave tudi tokrat sodelovala njegova preverjena ekipa; avtor dramatizacije je bil Darko Lukić, dramaturginja Livija Pandur, skupina scenografov Numen, kostumografka Danica Dedijer, avtorja glasbe duo Silence (Boris Benko in Primož Hladnik), v eni osrednjih vlog pa ob skoraj celotnem ansamblu zagrebškega HNK nastopa Milena Zupančič kot grofica Rostova.

Predstava bo v hrvaškem jeziku s slovenskimi podnapisi.