Diego de Brea na Ravnjakovo mesto

Mesto direktorja mariborske Drame bo prevzel eminenten slovenski režiser.

Objavljeno
30. januar 2013 08.54
Posodobljeno
30. januar 2013 11.00
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Arhitektura se brez funkcionalnosti zruši, slikarstvo je v tem trenutku v blazni zablodi, ne najde se niti v figuraliki niti v abstrakciji, kiparstvo se ukvarja­ s podobnimi težavami. Samo teater lahko proizvaja neverjetne, nedojemljive sanje, ki so v odrski iluziji resničnost.

Tako je v enem od intervjujev dejal režiser Diego de Brea, ki ob koncu­ sezone postaja novi direktor Drame SNG Maribor. To je včeraj potrdil direktor SNG Maribor Danilo­ Rošker, ki je bil pred kratkim na to funkcijo imenovan za nov petletni mandat. Po njegovih besedah sta tekla sodelovanje in priprava programa za prihodnjo sezono z Diegom de Breo že dalj časa, repertoar za sezono 2013/2014 je tako že pripravljen, prvo jesensko predstavo v mariborski gledališki hiši pa bo režiral prav de Brea, in sicer Gogoljevega Revizorja.

Diego de Brea velja za režiserja z izrazito avtorsko poetiko ter s širokim ustvarjalnim poljem. Ustvaril je številne prepoznavne dramske, mladinske in lutkovne uprizoritve ter več avtorskih projektov. Je prejemnik številnih nagrad, veliko predstav je postavil tudi na mariborskem odru, nazadnje je bila to uprizoritev Jančarjevega Velikega briljantnega valčka, ki je nastala lani jeseni v koprodukciji z ljubljansko Dramo.

»Gledališče ni zrcalo sveta«

Zanj je gledališče »svet, ki bi si ga ljudje zaželeli, svet, v katerega bi radi vstopili, svet, ki bi v njihovo življenje prinesel tisto, kar jim v vsakdanjiku manjka. Gledališče absolutno ni zrcalo sveta, to je ključna napaka v razumevanju, teater prinaša drugost, od vseh umetnosti premore najmočnejšo iluzijo. Toliko, kolikor prenese gledališče, ne prenese nihče in nič drugega«. De Brea, ki je sicer do zdaj vztrajal na položaju svobodnega režiserja­ in se kljub ponudbam ni hotel vezati za nobeno gledališko hišo, včeraj ni bil dosegljiv za komentar, saj pravkar v Bratislavi pripravlja Brechtovo Malomeščansko svatbo,­ ki bo premierno uprizorjena 9. februarja.

Dosedanji direktor mariborske Drame Vili Ravnjak se tako poslavlja, saj ni hotel še enkrat kandidirati za ta položaj. Z mariborskim gledališčem je sicer tesno povezan že tri desetletja, med leti 1985 in 1989 ter 2006 in 2013 je (bil) tudi umetniški vodja oziroma direktor Drame. Odhaja tako rekoč v zlatem obdobju, saj se lahko v SNG Maribor v zadnjih letih postavijo z izredno stabilnim ustvarjalnim okoljem ter številnimi uspešnimi predstavami, v Drami pa to potrjujejo številne nagrade in priznanja ter pogosta gostovanja v tujini.

Ravnjak, ki je avtor številnih dramskih, esejističnih in publicističnih del ter knjig o duhovnosti, bo funkcijo direktorja opravljal do konca avgusta, z novim mandatom Danila Roškerja pa ga bo na mestu direktorja drame zamenjal Diego de Brea. V operi, baletu in Festivalu Borštnikovo srečanje (FBS) ne bo sprememb na vodilnih položajih, še nadaljnjih pet let jih bodo vodili Benjamin Pionnier, Edward Clug in Alja Predan.