Dramski igralci že tridesetič pred Prešernovim spomenikom

Interpretacijam Prešenove poezije bo znova mogoče prisluhniti točno opoldne. Letos prvič tudi v Mariboru in Novi Gorici.

Objavljeno
04. februar 2016 16.45
V. U.
V. U.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije za danes znova napoveduje tradicionalen recital Prešernovih poezij pred pesnikovim spomenikom v Ljubljani.

Znova natanko opoldne, že tridesetič. Rdeča nit letošnjega jubilejnega recitala bo svoboda v najširšem pomenu besede, v ZDUS pa so se prvič odločili tudi za vzporedna recitala, in sicer na Maistrovem trgu v Mariboru ter Bevkovem v Novi Gorici.

Prireditev je pred tremi desetletji izšla iz protesta, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje SFRJ oziroma kot odziv na namene politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo in na tak način zmanjšajo moč slovenske besede ter državotvorne drže.

Za uvod nepogrešljiva Zdravljica

Z interpretacijami »nikoli dokončno razkritega pesnika« se bodo danes znova predstavili članice in člani stanovskega združenja: igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT. Med njimi bodo tudi vrhunski dramski umetniki, ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo na vseh treh prizoriščih tudi letos pričel z nepogrešljivo Prešernovo Zdravljico. V Ljubljani jo bo recitiral Aleš Valič, v Mariboru Rado Pavalec in v Novi Gorici Neda R. Bric. Igralke in igralci nastopajo prostovoljno, njihove nastope pa bodo povezovali Janko Petrovec v Ljubljani, Neda R. Bric v Novi Gorici in Mateja Pucko v Mariboru.

Slavnostna govornica v Ljubljani bo tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki bo imela danes nedvomno zgoščen urnik. V popoldanskih in večernih urah jo bo mogoče srečati na prireditvah v Kranju.

Kdor se ne bo odpravil na prizorišča recitalov, jim lahko še vedno prisluhne doma. Neposredni prenos napovedujejo na 1. in 3. programu Radia Slovenija, zanj bo poskrbel režiser Alen Jelen, slišati pa ga bo mogoče tudi na valovih Radia Maribor in Radia Koper.

»V teh neprijaznih časih za umetnost, kulturo in ustvarjalce je prav, da se sliši naš glas tudi s poezijo,« so še zapisali v združenju.