Frljić prvaku HDZ Karamarku: Pridite na Sex

Predvolilni čas pri sosedih: V osrednjem reškem gledališču so se na grožnje prvaka HDZ odzvali s posebnim vabilom. Na Sex.

Objavljeno
14. oktober 2015 14.28
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Hrvaško narodno gledališče Ivana plemenitega Zajca z Reke je na poslopju izobesilo napis »Karamarko, pridite na Sex«, s katerim so odgovorili na napovedi predsednika največje hrvaške opozicijske stranke HDZ in kandidata za hrvaškega premierja Tomislava Karamarka, da bo po zmagi na volitvah reško gledališče osvobodil »kulturne okupacije«.

Karamarko je na predvolilnem shodu HDZ na Reki prejšnji teden po poročanju hrvaških medijev razglasil tamkajšnje gledališče za »prostor pod kulturno okupacijo« in ocenil, da »ni ne hrvaško niti narodno«. Napovedal je, da bo to spremenil po parlamentarnih volitvah 8. novembra, ko pričakuje zmago HDZ in njenih političnih partnerk, ki so zbrane v desni Domoljubni koaliciji.

Intendant reškega HNK Oliver Frljić je nato Karamarka označil za svojega novega tiskovnega predstavnika in šefa opozicije vključil v oglaševanje reške premiere sodobne baletne predstave Sex, ki bo na sporedu v petek.

Predstava govori o odnosih med moškimi in ženskami, za katere so značilne spremembe od ljubezni do sovraštva, je dejal madžarski umetnik in novi direktor reškega baleta Balasz Baranyai, ki je tudi koreograf in režiser letošnje premierne reške baletne predstave.

Med drugim so se na svoji strani na Facebooku zahvalili Karamarku za podporo pri oglaševanju in pozvali predsednika HDZ, naj se pomiri in pride na Sex. Pojasnili so, da ni dobre kulture brez dobrega Sexa. »Saj se niti Nikola Šubić Zrinski ni zgolj bojeval za Hrvaško. V boj! V boj! Na Sex! Na Sex! Bratje in sestre, sestre in sestre, bratje in bratje,« so zapisali.

Združenje veteranov na Reki, v katerem so tudi nekateri vidni člani HDZ, so Frljića zaradi različnih prireditev v HNK večkrat označili za veleizdajalca in sovražnika Hrvaške ter tudi protestirali pred poslopjem. Prišlo je tudi do fizičnega nasilja, policija pa je morala varovati prireditve pred jeznimi protestniki, med katerimi so bili tudi nogometni navijači.

Komentatorka Jutarnjega lista je danes ocenila, da je na Hrvaškem v 21. stoletju nesprejemljivo govoriti o »obglavljanju« drugače mislečih, ter dodala, da so tovrstne napovedi Karamarka očitno edini »boleči rezi«, ki jih pripravlja, v družbi namesto v gospodarstvu.

Spomnila je, da je Karamarko že napovedal, da bo po 8. novembru »uredil razmere« na nacionalni radioteleviziji, uveljavil »lustracijo« posameznih političnih komentatorjev, zamenjal vrh državnega tožilstva, prepovedal delo nekaterim agencijam za raziskovanje javnega mnenja ter uveljavil obvezen besednjak, s katerim bo v izjavah potrebno spoštljivo govoriti o vojni, veteranih, prvem hrvaškem predsedniku Franju Tuđmanu in njegovem obrambnem ministru Gojku Šušku.