Gardisti, zastava in žalostinka Domovini

Jerneja Šugmana bodo danes z vojaškimi častmi pokopali na ljubljanskih Žalah.

Objavljeno
15. december 2017 07.00
Posodobljeno
15. december 2017 07.00

Ljubljana – Vlada je na sredini seji sprejela sklep, da za preminulega Jerneja Šugmana organizira državni pogreb z vojaškimi častmi. »Bil je eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru,« so med drugim zapisali o njegovi izjemni umetniški poti. A marsikdo se je pri tem vprašal, kaj pravzaprav ima vrhunski interpret najzahtevnejših dramskih vlog z vojsko.

Odločitev za pogreb z vojaškimi častmi je vlada sprejela na predlog Protokola Republike Slovenije po dogovoru z ministrstvom za kulturo, so včeraj sporočili iz protokola. Do takšnega pogreba so upravičeni nosilci reda za izredne zasluge, zlatega reda za zasluge, zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije, nekdanji najvišji predstavniki države in drugi zaslužni predstavniki, o čemer odloči vlada na podlagi podanega predloga.

Državni pogreb z vojaškimi častmi (ali pogreb z vojaškimi častmi, gre za isto vrsto pogreba) so med drugim imeli nekdanji predsednik vlade Andrej Bajuk, nekdanji predsednik državnega zbora France Bučar, grafični oblikovalec Miljenko Licul, pesnik Tone Pavček, pisatelj Žarko Petan – vsi kot nosilci odlikovanja zlati red za zasluge, glasbenik Slavko Avsenik in minister osamosvojitvene vlade Peter Vencelj pa na podlagi predloga. Zadnji tak pogreb je bil za nosilcem spomenice '41 akademikom Antonom Vratušo letos poleti.

Soglasje svojcev

Od te vrste pogreba se razlikuje le vojaški pogreb, ki ga opravi Slovenska vojska sama za nosilce spomenice itd. Ta pravila so opredeljena v pravilnikih Slovenske vojske. Vojaške pogrebe sicer izvajata garda Slovenske vojske in orkester Slovenske vojske, državne pogrebe pa častna enota Republike Slovenije, ki jo sestavljata garda Slovenske vojske in Policijski orkester.

In kako poteka državni pogreb z vojaškimi častmi? Gardisti Slovenske vojske v sprevodu nosijo sliko pokojnika, žaro in slovensko zastavo ali pa spremljajo krsto. Na pogrebu je v postroju prisoten častni oddelek garde Slovenske vojske. Gardisti v grob položijo žaro ali krsto in po zaigrani žalostinki Domovini izročijo svojcem sliko in slovensko zastavo.

Ob tovrstnih pogrebih se za soglasje zaprosi svojce. Nekateri so ga do zdaj tudi odklonili. A na protokolu tovrstnih podatkov ne želijo dati, ker, poudarja šefinja protokola Ksenija Benedetti, je izbira vrste pogreba izrecno v pristojnosti svojcev. Znano pa je, da je bil pogreb nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška na željo svojcev v ožjem družinskem krogu.