Gašperju Tiču posthumno Dnevnikova nagrada

Žirijo je prepričal z vlogo svetovalca Poldeta v uprizoritvi Svetovalec – Katalog burlesknih dialogov, ustvarjeni po predlogi Mileta Koruna.

Objavljeno
21. september 2017 15.40
V. U.
V. U.

V Mestnem gledališču ljubljanskem je nocoj slavnostno. Na programu je bila premiera prve slovenske uprizoritve muzikala Rent ameriškega avtorja Jonathana Larsona v režiji Stanislava Moše, po koncu predstave pa znova čas za podelitev Dnevnikove nagrade najboljši ustvarjalki oziroma ustvarjalcu na odru MGL v pretekli sezoni.

Medijska hiša jo je podelila že tridesetič, žirija v sestavi Gregor Butala (novinar kulturne redakcije Dnevnika), Tomaž Gubenšek (dekan AGRFT) in Vesna Miloševič Zupanič (abonentka MGL) pa jo je tokrat posthumno namenila igralcu Gašperju Tiču. Prepričal jo je v vlogi svetovalca Poldeta v uprizoritvi Svetovalec – Katalog burlesknih dialogov, ki jo je po istoimenski dramski predlogi Mileta Koruna režirala Nina Rajić Kranjac.

Gašper Tič v Svetovalcu – Katalogu burlesknih dialogov. Foto: Aljoša Rebolj

»Svetovalec Polde, kot ga je utelesil Gašper Tič, je več kot le naslovni lik, okoli katerega se zgošča kolaž tematsko raznorodnih prizorov, razraslih iz Korunovega dramskega prvenca. Ta metaforična mešanica razumevajočega poslušalca, dobrohotnega znanca in trpko razpoloženega modrijana se v večplastni, do zadnjih podrobnosti izdelani in skozi različne uprizoritvene lege prehajajoči igralski interpretaciji vzpostavlja hkrati kot gibalo in odsev te raznoterosti, neulovljiva točka, iz katere raste dogajanje in se vanjo vsakič znova vrača.

Zaznamovan z melanholično občutljivostjo za protislovja človeškega bivanja, toda tudi s svojevrstno etično angažiranostjo, se protagonist predstave sprehaja med slehernikom in mojstrom, sprijaznjenostjo in burkaštvom, med skorajda naivnim humanizmom in jedkim komentiranjem sveta; med odrom in življenjem, vlogo in njenim nosilcem – pri čemer ni prav vselej jasno, kje se konča prva in začne drugi,« med drugim piše v utemeljitvi.

Predstava Svetovalec – Katalog burlesknih dialogov je bila uvrščena v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja. 23. oktobra bo na festivalu predvajana projekcija posnetka premierne izvedbe. Foto: Aljoša Rebolj