Gledališče Ulysses bo sezono odprlo s koncertom Šerbedžije, Stefanovskega in Tadića

V 12. sezoni gledališča na Brionih kot koproducent sodeluje tudi SNG Maribor.

Objavljeno
19. junij 2012 20.10
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Zagreb - Gledališče Ulysses bo novo sezono na Brionih odprlo 15. julija s koncertom Radeta Šerbedžije, Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića. V 12. sezoni bodo premierno izvedli predstave Pokojnik Branislava Nušića, Dnevnik norca N. V. Gogolja in Odisej Gorana Stefanovskega, pri kateri kot koproducent sodeluje Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.

Do koprodukcije SNG Maribor in Ulyssesa je prišlo na podlagi odličnega sodelovanja med Zagrebom in Mariborom na področju gledališča, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem letu, je za STA dejal direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Odiseja bo na oder postavil makedonski režiser Aleksander Popovski, ki je s SNG Maribor že sodeloval pri predstavi Nevarna razmerja. »Ko smo videli kakšna ekipa dela Odiseja na Brionih, smo dali naša dva najboljša igralca, Branka Jordana in Natašo Matjašec Rošker,« je dejal Rošker.

Napovedal je še, da bodo v Mariboru Odiseja premierno uprizorili oktobra, do januarja prihodnje leto pa bo še približno deset ponovitev.

Poleg Ulyssesa in SNG Maribor pri predstavi Odisej sodelujejo še gledališče Gavella iz Zagreba, Srbsko narodno gledališče iz Novega Sada, Festival Sterijino pozorje, Atelje 212 iz Beograda in društvo Teatar na navigatorot iz Skopja.

Slavni hrvaški igralec s hollywoodskim slovesom Rade Šerbedžija, ki je eden od utemeljiteljev Ulyssesa, je poudaril, da sodelovanje gledališč iz različnih držav, ki so nastale po razpadu Jugoslavije, ne pomeni jugonostalgije.

»Do naših narodov, ki zdaj živijo ponosno in srečno v svojih državah, čutimo obvezo izgraditi mostove na teh prostorih. Naša naloga je, da sodelujemo, da živimo eni z drugimi, saj je le tako možno, da smo del sveta,« je poudaril Šerbedžija, ki bo tudi letos igral glavno vlogo v najbolj znani predstavi Ulyssesa Kralj Lear.

Lenka Udovički, Šerbedžijeva soproga in režiserka Kralja Leara, je poudarila, da bo letošnja predstava osvežena z novo energijo in novimi igralci. Udovičkijeva se podpisuje tudi pod režijo predstave Pokojnik. Gledališče Ulysses počasi približuje svojemu cilju, mednarodnem umetniškem festivalu, pa je navdušeno povedal Šerbedžija.

Letos so pripravili še dve razstavi na Brionih in v Vodnjanu ter glasbeni program, ki bo ponudil koncerta zasedbe Rundek Cargo Trio in Damirja Urbana.