Glosa v. d. direktorici SNG Nova Gorica Rusjan Bričevi očita številne nepravilnosti

Neda Rusjan Bric je bila doslej že trikrat imenovana za vršilko dolžnosti novogoriškega gledališča.
Objavljeno
02. marec 2016 14.28
V. U., STA
V. U., STA
Sindikat Glosa v odprtem pismu v. d. direktorice SNG Nova Gorica Nedi Rusjan Bric očita številne nepravilnosti. Približuje se tretji razpis za direktorja novogoriškega gledališča, Rusjan Bričeva pa je bila doslej že trikrat imenovana za vršilko dolžnosti.

Rusjan Bričeva ne izpolnjuje razpisnih pogojev, to je najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih. Ministrstvo za kulturo je ravno zato izločilo njeno drugo kandidaturo za direktorico.

»A prav zaradi njenega poslovodenja ter nepoznavanja organiziranosti in delovanja javnih zavodov so odnosi v SNG Nova Gorica na dnu. Med drugim ne spoštuje sklepov sveta zavoda SNG Nova Gorica, krši 15. člen sklepa o ustanovitvi javnega zavoda SNG Nova Gorica, neenako obravnava zaposlene in ovira sindikalno delo,« so zapisali v javnem pismu.

V sindikatu prepričani o netransparentnosti postopkov

Ob vsakem očitku posebej so navedli primere, za katere v sindikatu Glosa zatrjujejo, da imajo vse potrebne dokaze, katere nameravajo predati ustreznim službam.

V sindikatu so prepričani, da so bili postopki imenovanja v. d. direktorice izpeljani netransparentno, z namernim odklanjanjem primernih kandidatov za direktorja, s podaljševanjem vršilstva dolžnosti v trajni mandat brez izpolnjevanja pogojev in z omogočanjem zasedbe delovnih mest ljudem, ki nimajo posluha za ljudi.

»Skupina igralcev je, da bi dosegla njeno ustoličenje, celo vplivala na mestne svetnike novogoriške občine in prek poslanke v parlamentu med že trajajočim razpisom zahtevala spremembo zakonodaje. Tovrstna ravnanja uradnih oseb in posameznikov v nasprotju z načelom enakopravne dostopnosti lahko pomenijo korupcijsko tveganje,« v Glosi zaključujejo odprto pismo.

Pod odprto pismo so podpisani predsednik sindikata Glosa Mitja Šuštar, predsednik sindikata v SNG Nova Gorica Radoš Bolčina in sindikalni zaupnik za tehnični sektor v SNG Nova Gorica Majin Maraž.