Hamlet po skoraj dveh desetletjih na velikem odru Drame

Po skorajda 20 letih bodo v ljubljanski Drami spet uprizorili Hamleta. Zaigral ga bo Marko Mandič.

Objavljeno
28. december 2012 15.34
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V SNG Drama Ljubljana bo 12. januarja premiera enega najbolj pričakovanih dogodkov gledališke sezone 2012/2013. Po skorajda 20 letih bodo namreč na veliki oder ljubljanskega teatra ponovno postavili Shakespearovega Hamleta v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja. Hamleta bo igral Marko Mandić.

Hamletova naloga je njegova osebna nuja in državna dolžnost. Osebno mora maščevati umorjenega očeta, kot danski kraljevič mora skrbeti za etični red in blaginjo države. Kot intelektualec ima še eno odgovornost: tudi če umorjeni kralj ne bi bil njegov oče in tudi če Hamlet ne bi bil prestolonaslednik, se mora kot intelektualec, usmerjen k humanosti družbe, upreti vsaki krivici, za katero ve, so vsebino znanega besedila povzeli v Drami.

Po besedah avtorice priredbe in dramaturginje Mirčevske Shakespearova najbolj znana igra in nova uprizoritev »večstransko in omniprezentno načenjata problem poguma, odločnosti, aktivnosti in redefiniranja smisla posameznika kot aktivnega in odgovornega soustvarjalca sodobnega duha in časa«. Predstava bo nastala po novem prevodu Srečka Fišerja.

Poleg Mandića v naslovni vlogi bodo v predstavi nastopali še Igor Samobor, Jernej Šugman, Nataša Barbara Gračner, Alojz Svete, Polona Juh, Aljaž Jovanović, Uroš Fürst, Klemen Slakonja, Janez Škof, Zvone Hribar, Vojko Zidar in Marko Okorn.

Za scenografijo bo poskrbel Branko Hojnik, za kostume pa Jelena Proković.

Hamleta so v ljubljanski Drami nazadnje uprizorili leta 1994 v režiji Janeza Pipana. Naslovno vlogo je tedaj odigral Jernej Šugman. Leta 1995 je igralec zanjo prejel tudi Borštnikovo nagrado.