Italija: Vsakemu sveže polnoletnemu 500 evrov kulturne žepnine

Dobra polovica milijona 18-letnikov bo lahko 500 evrov zapravila za nakupe knjig ali obiske kulturnih ustanov.

Objavljeno
18. avgust 2016 15.16
Posodobljeno
25. avgust 2016 14.00
imo_RIM-AMFITEATER
V. U.
V. U.

Tisti naši zahodni sosedje, ki so v letošnjem letu že ali še bodo dopolnili 18 let, bodo od države prejeli darilo: 500 evrov, ki jih bodo lahko preko posebne aplikacije potrošili ekskluzivno za kulturne storitve. Za nakupe knjig, ne le šolskih, in obiske muzejev, koncertov, gledališč ali česa drugega.

Država, v kateri bodo imeli 31. decembra letos 574.593 letošnjih osemnajstletnikov, namerava v ta namen odšteti 290 milijonov evrov javnega denarja. Mladi, tako tisti z italijanskim državljanstvom kot njihovi sovrstniki iz drugih držav, a s stalnim prebivališčem v Italiji, bodo morali ta znesek porabiti najkasneje do konca leta 2017. Akcija z imenom 18app bo stekla 15. septembra.

Kot poroča Il Corriere della sera, je zanjo odgovoren ekonomist in nekdanji gospodarski svetovalec premiera Mattea Renzija, trenutno pa podsekretar italijanske vlade Tommaso Nannicini. Pripada premierovi Demokratski stranki, akcijo pa je označil takole: »18app želi mladim poslati natančno sporočilo o tem, da jih želi družba ob sprejemu med polnoletne opozoriti, kako ključna je tako za lastno obogatitev kot za utrjevanje družbenega tkiva celotne države potrošnja na področju kulture.«

Napoveduje, da denar ne bo stekel nekam, kamor bi ustrezalo politični birokraciji, ampak da bodo prisluhnili kulturnim potrebam mladine.