Izbrisani pretresli Zagrebčane

Prešernovo gledališče je s predstavo o izbrisanih poželo navdušenje na festivalu v Zagrebu.

Objavljeno
13. junij 2013 15.35
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Družbeno-kritična predstava o izbrisanih 25.671 kranjskega Prešernovega gledališča je nedavno na 35. dnevih satire satiričnega gledališča Kerempuh v Zagrebu doživela izjemen odziv občinstva in pritegnila pozornost festivalskih selektorjev.

»S predstavo 25.671 smo nastopili v spremljevalnem programu in navdušili občinstvo, ki nam je čestitalo ne le za odlično predstavo, pač pa tudi za pogum, da smo se lotili boleče problematike izbrisanih. Deležni smo bili tudi zelo dobre kritike selektorjev, vodstvo gledališča Kerempuh pa nas je povabilo, da s to predstavo nastopimo tudi v njihovem rednem programu,« je o uspešnem nastopu na dnevih satire v Zagrebu povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj. Občinstvo je predstavo sprejelo v celoti, saj so nekateri v znamenje sočustvovanja z izbrisanimi dali uničiti osebni dokument, po predstavi pa so igralci Prešernovega gledališča zbrali dobrih 200 evrov za odškodnine izbrisanim, denar so, tako kot po vsaki predstavi, poslali vladi republike Slovenije.

Predstava o izbrisanih 25.671 režiserja Oliverja Frljića je uvrščena tudi v tekmovalni  program letošnjega Borštnikovega srečanja, kar je velik uspeh za PG Kranj. »Čeprav na leto pripravimo le štiri do pet novih predstav, smo vsako leto v konkurenci, kar dokazuje našo kakovost,« je poudarila Drnovščkova.