Jaroslav Kyzlink nov šef dirigent ljubljanske Opere

Dirigent iz češkega Brna je bil v sezoni 2012–13 šef dirigent Narodnega gledališča v Pragi.

Objavljeno
23. april 2014 12.18
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kot sporočajo iz SNG Opera in balet Ljubljana, se bo 29. aprila ob 19.30 na tamkajšnji oder vrnila Verdijeva opera La Traviata, in sicer pod dirigentsko taktirko Jaroslava Kyzlinka, ki bo prihodnjo sezono v tej operni hiši prevzel mesto šefa dirigenta. Te funkcije doslej v SNG Opera in balet Ljubljana ni bilo.

Kot dodajajo, prihaja Kyzlink iz Brna, kjer je študiral dirigiranje na Janáčkovi glasbeni akademiji. Leta 1992 se je pridružil opernemu ansamblu v Brnu, kjer je bil najprej zaposlen kot vodja zbora, leta 1996 pa je postal dirigent. V obdobju med letoma 2001 in 2003 je v tem gledališču deloval kot šef dirigent in umetniški vodja ter pripravil številne operne uprizoritve. Za Janáčkov brnski mednarodni festival je tako dirigiral opero Jenufa (2004) z Davidom Pountneyem ter svetovno premiero izvirne različice opere Izlet gospoda Broučka na Mesec (2010).

Kyzlink je dirigiral orkestru brnskega opernega gledališča na številnih gostovanjih doma in po svetu, med drugim so kar dvakrat nastopili na Japonskem (2001, 2003). Leta 2003 je začel tvorno sodelovati z Opero Slovaškega narodnega gledališča, katere šef dirigent je bil od leta 2004 do 2006. Leta 2008 je za Slovaško narodno gledališče v Bratislavi in za Véliko gledališče v Varšavi pripravil produkciji Gluckove opere Orfej in Evridika.

Leta 2010 je dirigiral Korngoldovo opero Mrtvo mesto (Die tote Stadt) v Danskem narodnem gledališču v Københavnu in ponovno nastopil na Wexfordskem opernem festivalu s Smetanovo opero Poljub. Leta 2011 je dirigiral Dvořákovo Rusalko v Bonnu ter v Novem narodnem gledališču v Tokiu.

Leta 2012 je pripravil novi postavitvi opere Rusalka za Narodno gledališče v Brnu ter Janáčkove opere Jenufa za Slovaško narodno gledališče, leta 2013 pa Verdijevo opero Sicilijanske večernice (I vespri siciliani) v Brnu ter operi Don Carlos in Simon Boccanegra v Narodnem gledališču v Pragi.

V zadnjem, kjer redno nastopa kot gost, je v sezoni 2012/13 deloval tudi kot šef dirigent. Jeseni 2013 je ponovno sodeloval z Dansko narodno opero, kjer je pripravil prvo uprizoritev Janáčkove opere Katja Kabanova na Danskem.

Letos bo ponovno nastopil v Tokiu, kjer bo sodeloval pri novi uprizoritvi Korngoldove opere Mrtvo mesto. Jaroslav Kyzlink je sodeloval tudi s številnimi simfoničnimi orkestri in festivali doma in na tujem, od leta 2006 pa poleg tega poučuje kot gostujoči profesor na Glasbeni fakulteti Univerze za upodabljajoče umetnosti v Bratislavi.