Jubilejni Mladi levi bodo nocoj še zadnjič zarjoveli

Festival bo sklenila predstava, ki gledalce postavi v vlogo paralmetarcev. Z obiskom so v Bunkerju zadovoljni.

Objavljeno
02. september 2012 12.03
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Jubilejni, 15. mednarodni festival Mladi levi so letos zaznamovale družbeno angažirane teme. Nocoj bo festival sklenila španska predstava FFF: Pendiente de voto Rogerja Bernata, ki gledalce postavi v vlogo parlamentarcev. V zavodu Bunker so z letošnjim obiskom festivala zadovoljni, toliko bolj, ker so se predstave dotaknile občinstva.

»Z letošnjimi 15. Mladimi levi smo izjemno zadovoljni, predstave so bile dobro obiskane,« je za STA povedala vodja stikov z javnostmi pri zavodu Bunker Tamara Bračič Vidmar. Organizatorji festivala so na letošnje politično, socialno in ekološko angažirane predstave prejeli tudi zelo veliko odzivov.

»Dobivali smo elektronska sporočila zahvale in podpore. Nekateri so nam dejali, da smo pogumni, da smo na program uvrstili take predstave, kot je bila na primer otvoritvena Was ist Maribor?, saj so ponudile premislek o stanju v današnji družbi,« je dodala Bračič Vidmarjeva.

Dober obisk organizatorji ne pripisujejo zgolj temu, da so bile letos festivalske predstave brezplačne. Po besedah Bračič Vidmarjeve se občinstvo festivala iz leta v leto preprosto veča, spreminja pa se tudi njegova demografska slika. Letos so opazili veliko več mladih in študentov, ki si poprej vstopnic za festival morda niso mogli privoščiti.

S prostovoljnimi prispevki, ki so jih na Mladih levih letos uvedli namesto vstopnine, so bili obiskovalci zelo radodarni. »Zaenkrat kaže, da smo zbrali s prostovoljnimi prispevki zgolj nekaj manj kot lani z vstopnicami,« je še dodala Bračič Vidmarjeva.

Letos je bilo v sklopu festivala Mladi levi prvič organizirano tudi varstvo za otroke. Festivalski vrtec sicer ni bil množično obiskan, a si pri Bunkerju vseeno želijo, da bi s to prakso nadaljevali.

Festival se je 23. avgusta začel z otvoritveno instalacijo japonskega umetnika Kjoheija Sakagučija Mobile House (Practice for a Revolution) in predstavo Was ist Maribor? avtorjev Aljoše Ternovška, Sebastijana Horvata, Matjaža Latina in Andreje Kopač. V 11 dneh je skupno ponudil 12 predstav, konferenco, predavanja, koncert in še mnogo drugih priložnosti za druženje ob kulturi.