Komedija za dobre želodce

Na celjskih dnevih komedije na odrupododrom črna komedija Obdlanjenje v Spokanu v režiji Matjaža Latina.

Objavljeno
14. marec 2012 19.41
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
V SLG Celje sredi Dnevov komedije sezono nadaljujejo s premiero na malem Odrupododrom, prvo slovensko uprizoritvijo črne komedije Obdlanjenje v Spokanu irsko angleškega avtorja Martina McDonagha. Sodeč po predstavitvi pred premiero kaže, da bosta za ogled potrebna malo gledalske distance in boljši želodec. Kako so se Obdlanjenja v Spokanu (A Behanding in Spokane) lotili prevajalec Jakob Jaša Kenda, režiser in glasbeni opremljevalec Matjaž Latin, dramaturginja Tatjana Doma, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Maja Ballund, lektor Simon Šerbinek in Gregor Lorenci, ki je zasnoval in izdelal umetniške rekvizite, bodo na Odrupododrom drevi pokazali Bojan Umek, Tarek Rashid, Minca Lorenci in Andrej Murenc. Seveda s svojimi igralskimi interpretacijami, ob čemer se je Umku na predstavitvi zdelo nujno poudariti, da on »ni takšen kot Carmichael v predstavi«.

Upravnica gledališča Tina Kosi je besedilo igre dobila še pred natisom. McDonagh je eden najbolj uprizarjanih sodobnih avtorjev v Angliji, na Irskem in v ZDA. Piše zgodbe z bizarnim humorjem, ki igralcem nudijo izjemne izrazne možnosti. Dramaturginja Tatjana Doma dodaja, da je McDonagh skice svojih sedmih gledaliških iger napisal v nekaj dneh in leta 1997 so na West Endu nenadoma igrali kar štiri njegove igre. Je zagovornik vstopa fikcije po zgledu filma v gledališče in prilagoditev preveč tradicionalnega gledališča občinstvu, ki bolj ustreza nekakšni rock publiki. O drami režiser Matjaž Latin dodaja, da si, čeprav so nekateri prizori »odbijajoči«, želi, da bi predstavo videlo čim več mladih.

Za Obdlanjenje v Spokanu je lektor Simon Šerbinek – tudi sam obojestranski podkolenski amputiranec: »Na vajah je bilo dosti šal na ta račun« – igralce vodil v pogovorni jezik, ki se je v slovenskem gledališču prijel po določenih pravilih. Zgodba se začne v motelu, kjer se srečajo Carmichael in dilerja Marilyn in Toby, ki mu hočeta prodati njegovo odsekano dlan ter receptor. Razkrivati se začnejo skrivnosti štirih negativcev. Carmichaelu so pri sedemnajstih letih neznanci odsekali dlan in mu z njo pomahali v slovo. Začel jo je iskati in se hotel neznancem maščevati, od takrat pa je minilo trideset let.