Komedije za lepše večere

Vrača se festival, ki v SLG Celje vztraja brez podpore ministrstva. Produkcija usiha, ne pa tudi kakovost

Objavljeno
21. februar 2017 14.02
Dnevi komedije
Brane Piano
Brane Piano
Celje - »Predprodaja abonmajev kaže, da je komedija med občinstvom še vedno zelo priljubljena,« pravi dramaturginja Tatjana Doma, selektorica 26. Dnevov komedije, ki bodo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje med 2. in 18. marcem. »Zanje smo pripravili različne abonmaje, da bi čim več ljubiteljem gledališča omogočili ogled,« dodaja upravnica in umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi. Pa v isti sapi doda, kar je znano že vse od začetkov festivala, da brez mestne občine in pokroviteljev Dnevov komedije več ne bi bilo, saj jih ministrstvo za kulturo finančno ne podpira.

Selektorica pojasnjuje, da je bilo za letošnji festival prijavljenih manj predstav, ker se zmanjšuje produkcija, in tudi ne vsa slovenska gledališča. »Med ustvarjalci se v Sloveniji komedija še ni prislužila žlahtnega mesta, ki si ga zasluži. Slovenski gledališki ustvarjalci se več tako pogosto ne odločajo za ustvarjati komedije, če pa že, so te najpogosteje družbenokritične ali se ukvarjajo z medosebnimi odnosi. V družbenopolitični klimi, kakršna je pri nas, se očitno tudi gledališča manj odločajo za komedijantska besedila,« pojasnjuje Tatjana Doma.

Letos je izbirala med 13 predstavami in bila, kakor pravi, razočarana nad skromnim številom, ne pa tudi nad kakovostjo, čeprav komedija ob starejši sestri tragediji ostaja eden najbolj zahtevnih gledaliških žanrov.

Ob dveh koncih tedna se bo med četrtkom in soboto tri konce tedna v marcu na celjskem odru zvrstilo osem tekmovalnih predstav in zaključna predstava izven konkurence za zaključni večer s podelitvijo žlahtnih komedijantskih nagrad. »Med tekmovalnimi so tri krstne uprizoritve, štiri prve slovenske uprizoritve in ena klasika,« dodaja Tatjana Doma.

Tina Kosi je vendarle tudi nekoliko bolj vedre volje. V prejšnji sezoni je ansambel SLG Celje odigral rekordno število predstav, tudi po zaslugi novega malega odra, povečalo pa se je tudi število obiskovalcev oziroma gledalcev na njihovih predstavah na domačem odru in na gostovanjih.

Dnevi komedije so edini tovrstni festival v širši regiji. Vsako leto predstavijo najboljše komedijske uprizoritve slovenskih gledališč preteklega leta, ki jih ocenjujeta občinstvo in strokovna žirija. Občinstvo vsak večer izbere komedijantko ali komedijanta večera ter glasuje za žlahtno komedijo po izboru občinstva. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Nika Leskovšek, režiser Jernej Kobal in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, pa ob koncu festivala razglasi najboljšo žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta.

SLG Celje in Mestna občina Celje tudi letos razpisujeta javni anonimni natečaj za izvirno komedijo za nagrado žlahtno komedijsko pero, ki je vredna 6.000 evrov. Avtorji morajo svoje komedije poslati do 30. septembra 2017.