Labodje jezero na odru Hale Tivoli

Člani Ruskega cesarskega baleta bodo nastopili v soboto, 25. januarja

Objavljeno
10. januar 2014 10.49
M. Fe.
M. Fe.

V Slovenijo se ponovno vrača ena izmed najlepših in najbolj gledanih baletnih predstav na svetu - Labodje jezero. Talenti Ruskega cesarskega baleta bodo nastopili v soboto, 25. januarja, ob 20. uri, v Hali Tivoli. Predstava je sestavljena iz treh dejanj in v njej sodeluje 43 svetovno znanih baletnih plesalcev, ki so se šolali v največjih baletnih šolah v Rusiji.

Labodje jezero sodi v skupino svetovno najbolj znanih baletov. Baletno glasbo je Peter Iljič Čajkovski skomponiral med letoma 1875 in 1876 po naročilu Velikega gledališča v Moskvi. Prva izvedba baleta je bila 4. marca 1877 v Bolšoj teatru v Moskvi, kot redni repertoar te ustanove pa je ostala kar šest let, do leta 1883. Baletna glasba ima dve različici, saj sta ga po skladateljevi smrti revidirala njegov brat, Modest Čajkovski in dirigent Riccardo Drigo.

V 19. stoletju je bil ruski balet na vrhuncu vizualnega blišča v ruskem Carskem gledališču, za kar je bil zaslužen baletni mojster Marius Petipa. Čajkovski je menil, da lahko izboljša tudi njegovo glasbeno raven. Bil je eden njegovih prvih baletov, zato ni dobro vedel, kaj sploh pričakujejo od njega. Uspeh baleta pripisujemo predvsem njegovi nadarjenosti, slogu komponiranja in verjetno nekoliko tudi njegovi psihi. V baletu je našel svoj idealen svet, pravljični raj, v katerem se strahovi razblinijo, upi pa izpolnejo.

V glavni baletni vlogi spoznamo lepo princesko Odette, ki jo je skupaj z njenimi prijateljicami ugrabil zlobni čarovnik Rothbart in jih spremenil v labode, ki le čez noč dobijo človeško telo. Princeska se zaljubi v princa Siegfrieda, vendar se zaradi čarovnikove prevare njuna ljubezen znajde na težki preizkušnji.