Lentovih okroglih dvajset let

Poletni festival v Mariboru ponuja vrhunski jazz, nekaj zvezd in karnevalsko vzdušje.

Objavljeno
06. junij 2012 20.57
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

»Časi so težki, ampak prav zdaj se ljudje povezujejo. Letošnji festival Lent bo odlična priložnost,« je ob predstavitvi programa največjega slovenskega poletnega festivala dejal direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina. Tokratni program bo zaradi EPK še posebej ambiciozen.

Po besedah producenta Jazzlenta Davida Brauna so se letos odločili za manj zvezdniška imena – ta so v jazzovski glasbi tako in tako vse bolj redka – in se osredotočili na nekatere danes najbolj vznemirljive avtorje, številni med njimi bodo prvič gostovali v Sloveniji, nekateri tudi v Evropi. »Glede na gostujoče glasbenike smo dobili kar nekaj komplimentov, da se tokratni mariborski jazz projekt uvršča ob bok nekaterim najbolj eminentnim evropskim jazz festivalom,« je dejal Braun.

Precej velikih imen 
in spektakli

V Mariboru bomo med drugimi lahko slišali Dhafer Yousseg Quartet, Johna Scofielda in Hollowbody Band, Marca Ribotyja Y Los Cubanos Postizos, Erika Truffaza ter jamajško ska zasedbo The Skatalites.

Dvajseta obletnica festivala prinaša tudi precej velikih imen, med njimi bodo na velikem odru na Dravi nastopili ameriška pevka Macy Gray, skupina najboljših reggae glasbenikov z Jamajke Jamaican Legends ter bluesovski glasbenik Lucky Peterson.

Na ulicah in trgih bomo ob uličnem gledališču videli nekaj spektaklov, denimo skupino De Prophere Fanfare iz Belgije, De Stijle Wand iz Nizozemske in Sign Dance Collective International iz Velike Britanije; program bo na petintridesetih prizoriščih po mestu.

Prvič tudi strokovna konferenca

Na Folkart prihajajo skupine iz Peruja, Benina, Moldavije, Uzbekistana, Rusije, Srbije, Italije, Mehike in seveda Slovenije, prvič bo potekala tudi strokovna konferenca Za odri Festivala Lent, na kateri pričakujejo okoli štirideset direktorjev drugih festivalov ter simpozij StandUpFest, na katerem bodo izmenjali izkušnje največji mojstri stand upa iz držav nekdanje Jugoslavije.

Sodni stolp je letos zaseden kot domicil rezidenčnega umetnika Ulaya, zato bo v tako imenovanih mariborskih Benetkah stal atraktiven prireditveni šotor Špeglcelt, v katerem se bodo med drugimi predstavili Vasko Atanasovski, Mar Django, Sedef, Patetico, Elda Viler in Vlatko Stefanovski.