Letos bo vrhunec doživela že 17. sezona Impro lige

Tekme finalnega tekmovanja v improvizaciji bodo tokrat prvič igrali na odru SNG Drame.

sre, 01.06.2011, 08:00

Ljubljana - Impro liga je mešanica med gledališko igro in športom, saj dve ekipi igralcev tekmujeta, kdo bo v določenem času bolje izvedel improviziran prizor. Prizore se seveda igra brez scenarija. Točke dodeljujejo tako gledalci kot sodniki.

Prizori temeljijo na predlogih občinstva, ki določi na primer namišljen prostor, žanr, značaje oseb, odnose med njimi itd. Predloge nazadnje izbere moderator, ki je obenem zadolžen za dobro vzdušje v dvorani.

Tekmovanje je razdeljeno na več delov: kvalifikacije, predtekmovanje in izločilne boje in finale. Letos bodo vrhunec sezone prvič odigrali na odru SNG Drame, kar kaže na to, da impro liga v Sloveniji pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti. Prvi dve tekmi bosta to in naslednjo nedeljo, morebitna tretja, ki bo ob izenačenem izidu s prvih dveh tekem odločila o zmagovalcu, pa bo na odprtem - pred društvom KUD France Prešeren v Trnovem.

V impro ligi se kalijo mladi talenti

Impro liga je v Sloveniji prisotna že od leta 1993, ko je igralec Andrej Rozman - Roza k sodelovanju povabil skupine iz različnih koncev Slovenije. Danes pa v ligaških tekmovanjih nastopa več kot sto improvizatorjev, od srednješolcev pa do starih odrskih mačkov. Tekme in ekshibicijske predstave se tradicionalno igrajo v KUD France Prešeren.

Poleg tekmovanja pa je impro liga odlična gojilnica mladih talentov gledališke igre. To dokazujejo številni nekdanji člani impro lige, ki so pozneje postali odlični gledališki igralci oziroma vidni umetniki: poleg Andreja Rozmana mednje nedvomno sodijo tudi Matjaž Javšnik, Vito Rožej, Primož Ekart, Igor Bračič in Jure Karas (Slon in Sadež).

Več o zgodovini impro lige in načinu tekmovanja si lahko preberete na slovenski Wikipediji. Vabimo pa vas tudi k ogledu intervjuja z improvizatorjema Jušem Milčinskim in Luko Korenčičem, reportaže z ene izmed tekem ter napovednika za letošnji finale.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se