V Zagrebu premiera prve Žižkove drame

V zagrebškem nacionalnem HNK bo svetovni krst Žižkove Antigone, za katero po svetu že vlada zanimanje.

Objavljeno
03. november 2014 12.30
uho*SLG Celje Antigona
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo v noči gledališč, 15. novembra, predstavili svoj novi projekt Filozofski teater. Prva gostja bo znana francoska filozofinja Julija Kristeva, odigrali bodo njeno monodramo o sveti Terezi, marca prihodnje leto pa bodo gostili slovenskega filozofa Slavoja Žižka. V Zagrebu bodo sezono zatem krstno uprizorili tudi njegovo prvo dramo Antigona.

Novi projekt je, kot so pojasnili v HNK, mešanica filozofske tribune, pogovora z občinstvom in scenskih prireditev, ki bodo na sporedu enkrat na mesec.

»Namen filozofskega teatra ni samo ekskluzivno ukvarjanje z gledališčem ali filozofijo, temveč predvsem nova potrditev gledališča kot javnega prostora. Osrednje gledališče v državi želimo preoblikovati v osrednje mesto javne besede in razmišljanja, da bi resnično postalo narodno in osrednje,« je pojasnil vodja projekta in publicist Srećko Horvat na spletni strani HNK.

Kot je še zapisal, sta se filozofija in gledališče v zahodni tradiciji rodili sočasno v Grčiji šest stoletij pred našim štetjem.

Intendantka HNK Dubravka Vrgoč ocenjuje, da so danes meje med filozofijo in gledališčem še manj opazne. »Nacionalno gledališče v 21. stoletju ne more biti zaprto v scenske in druge načine komunikacije, kot je bilo v 19. stoletju,« je prepričana. Pričakuje, da jim bo v filozofski teater uspelo pripeljati mlajše občinstvo.

Za Žižkovo dramo izkazalo interes že več velikih svetovnih gledališč

V napovedi Filozofskega teatra so izpostavili premiero Antigone, prve drame slovenskega filozofa Slavoja Žižka, ki bo gost marca 2015. V HNK poudarjajo, da je interes za Žižkovo dramo izkazalo že več velikih svetovnih gledališč.

Prvo gostjo, Kristevo, pa je Horvat kar deset let prepričeval, naj pride v Zagreb; na koncu je bilo odločilno dejstvo, da bo prireditev potekala v nacionalni gledališki hiši. Njeno dramo o sveti Terezi bo odigrala prvakinja Drame HNK Alma Prica.

Poleg omenjenih bodo decembra gostili italijanskega avtorja Niccola Ammanitija, januarja 2015 z oskarjem ovenčano igralko in aktivistko Vanesso Redgrave, februarja 2105 pa bosta v HNK ameriško-nizozemska zakonca, znana sociologa Richard Sennet in Saskia Sassen. Do konca sezone je mogoče pričakovati tudi nastop enega najbolj izpostavljenih sodobnih levičarskih filozofov Tariqa Alija.

Nekatere goste je zagrebško občinstvo že lahko spoznalo v zadnjih sedmih letih v okviru Festivala subverzivnega filma (Subversive Film Festival), na katerem so ob filmskih predstavah govorili tudi o filozofiji, politiki, umetnosti in aktivizmu.