Marko Potrč:» Smrdljivo hrano bo treba poskusiti«

Voditelj oddaje Danes to nedeljo prevzema nov izziv, saj bo odslej vsak teden vodil še poljudnoznanstveno oddajo Gallileo.

Objavljeno
06. marec 2014 19.37
vidic/marko potrc
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Oddaja ne bo podobna tisti o razbijanju mitov, lotili pa se bodo vsega, od duhov do čokolade, je povedal Marko. Kot pravi zase, je gotovo eden največjih slovenskih oboževalcev izvorne nemške različice oddaje.

Kot vnet športnik in Guinnessov rekorder ste se gotovo že srečali s kakšnim znanstvenim pojavom, ki ga niste razumeli. Ste ga že predlagali za oddajo Galileo?

Nisem še predlagal nobenega pojava, ker je baza oddaje Galileo tako ogromna, da še nismo začeli iskati novih izzivov. To oddajo zares dobro poznam, gotovo sem eden največjih oboževalcev Galilea v Sloveniji. Tudi sicer rad gledam nemške programe, a za to oddajo se še posebej veselim, da prihaja k nam. In še bolj se veselim, da jo bom vodil prav jaz.

Kakšna vprašanja in odgovore lahko pričakujemo v oddaji?

Pričakujete lahko vse od A do Ž, kako nastane kakšen zanimiv vremenski pojav, ali obstaja življenje na drugem planetu, kako izdelujejo stvari, kako deluje človek … Iskali bomo zanimive, navdušujoče podatke in dejstva. Zdaj v času oskarjev bi na primer lahko imeli posebno oddajo o oskarjih. Pogledali bi, iz česa je narejen kipec, ali je v njih zlato, kako jih izdelajo, kako transportirajo in kako varujejo … Ali pa bi se ukvarjali s tem, kako strogo varujejo skrivnost, kdo je dobitnik, v kakšni kuverti potujejo imena, kdo lahko vidi vsebino kuverte. Raziskovali bomo stvari, ki nas vse zanimajo, a se o njih ne govori veliko.

Kako pa boste takšne teme prikazali poljudno, a ne trivialno?

Če bomo šli na primer v tovarno čokolade, nas ne bo zanimala izjava direktorja, ampak bomo govorili z ljudmi, ki delajo v proizvodnji, in od njih črpali najbolj zanimive podatke. Če bomo delali prispevek o servisiranju največjega potniškega letala, nas bodo na primer zanimali podatki, koliko ima premer kril, koliko ljudi lahko sprejme, kako pogosto potekajo rutinski pregledi, kako vroče postane v pogonskih sestavnih delih, koliko serviserjev opravlja pregled. Ne bodo nas zanimale korporativne zadeve in tu se gotovo skriva ljudskost. Najbolj zanimiva dejstva se ne skrivajo v pisarnah.

Koliko znanja boste morali pridobiti vi, da se ne boste osmešili?

Osmešil? Vsak dan se učimo nove stvari. Prav v tej oddaji bomo izvedeli stvari, ki jih še ne vemo. V oddajo gotovo ne bom šel nepripravljen, ampak nekaj ne vedeti je kvečjemu priložnost za nekaj novega izvedeti. Tudi jaz o marsičem ne vem vsega, a se veselim, da bom to prav v oddaji Galileo izvedel.

Tudi pri nas sta zelo priljubljena Razbijalca mitov (MythBusters), ki počneta podobe reči. Lahko potegnete vzporednice med oddajama?

Ne, onadva preizkušata mite, Galileo pa je nekakšna dokumentarna oddaja, ki je bolj zanimiva in živahna kot običajni dokumentarci. Včasih bomo sicer tudi mi preizkušali mite, a se oddaji vsekakor razlikujeta.

Se strinjate, da postajajo dokumentarne oddaje vse bolj podobne resničnostnim šovom? Vse manj se ukvarjajo z določeno temo in vse več s tem, kako raziskovalec oziroma voditelj to doživlja.

Prvoosebni pristop se mi zdi zanimiv. Zanima me na primer, kaj bo povedal oziroma kako bo svoje dojemanje preizkušnje podal Bear Grylls. Seveda pa je dobro, če ne gredo predaleč v skrajnosti. Ravno zadnjič sem gledal dva, ki sta morala gola in bosa preživeti v avstralski divjini, in s tem so šli za moj okus predaleč. Tudi pri oddaji Galileo bomo z gledalci delili svoje izkušnje. Zgledovali se bomo po izvorni oddaji, v kateri je povsem jasno, do kod gre osebni pristop. A če hočeš na primer raziskati, kakšnega okusa je hrana, ki na vsem svetu najbolj zaudarja, jo novinar pač mora poskusiti.

Katere teme iz tujih različic oddaje so najbolj navdušile vas?

Zanimivo mi je bilo, ko so testirali najboljše adrenalinske tobogane in so se ustavili tudi v Sloveniji. Sicer pa imam najraje posebne epizode Galileo Mystery, v katerih raziskujejo različne skrivnosti nadnaravnega oziroma misterioznega. Na primer Vatikanske skrivnosti, ali pa s pomočjo znanstvenikov raziskujejo, ali obstajajo duhovi in podobno.

Oddajo Galileo boste vodili poleg oddaje Danes. A to verjetno za vas ni prevelik izziv, glede ne to, da ste bili nekoč edini voditelj oddaje Svet na Kanalu A, ki ni smel zboleti ali iti na počitnice?

(smeh) Tisto je bilo res nekaj posebnega. Za zdaj še ne vem, kako bom usklajeval oboje, oddaje Galileo še ne snemamo in lahko se zgodi marsikaj. Če hočeš to oddajo delati dobro, moraš marsikaj prebrati in pogledati. A to mi ni v breme, tega se veselim!

Pa sicer spremljate svoje bivše sodelavce v oddaji Svet na Kanalu A? Kako ocenjujete Svet zdaj?

Vesel sem, da jim gre dobro, pa ne samo njim, vsem informativnim oddajam. Ker če bodo vsi delali dobro, bomo boljši tudi mi. Lastniki se vedno odločijo vložiti več sredstev, če konkurenca dela dobro (smeh). Če ni konkurence, tudi lastniki nimajo interesa, da bi vlagali v nekaj novega. Želim si, da bi delali dobro. In seveda se bomo mi trudili, da bomo delali bolje od njih (smeh).

Oddaja Danes je na sporedu že leto in pol. Ste v tem času pridobili dovolj zvestih gledalcev, ste zadovoljni z gledanostjo oddaje?

Dobivamo veliko odzivov gledalcev, ki so seveda različni. Zelo mi je všeč, če mi kdo na cesti reče, da nas je gledal. Za to delamo. Slovenski medijski trg ni več tako preprost, izbira informativnih oddaj je zdaj večja kot pred leti, ko smo začeli delati oddajo Svet na Kanalu A, zato mislim, da bi se vsak nov medij z veseljem podpisal pod številke, ki jih po tem obdobju dela dosegamo mi.

Kdo bo v oddaji nadomestil Jerco Zajc Šušteršič, ki odhaja na porodniški dopust?

Na to vprašanje bo moral odgovoriti Rajko (Gerič, urednik informativnega programa na Planet TV, op. p.).

Na Pop TV so pred kratkim povedali, kateri obrazi nas bodo zabavali spomladi, a med njimi ni Lili Žagar. Vi veste, ali bo jeseni vodila še eno sezono Gostilne?

Ne vem, to je njena zgodba in druga medijska hiša. Jaz raje govorim o naši hiši.

Jo kdaj vabite na Planet TV?

Nisem na položaju, da bi kogar koli vabil. Sem voditelj. Kolikor jaz vem, je Lili tam tudi zelo zadovoljna. Sicer pa se na žalost malo vidiva, ker je dela res veliko in zvečer, ko imava možnost, da se pogovarjava, se najraje pogovarjava o najini družini. O službah zelo malo.