Maroltovci s 65. letnim koncertom znova v Gallusovi dvorani

Častni pokrovitelj koncerta z naslovom »Prepletanja« je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Objavljeno
13. maj 2013 16.06
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

To soboto 18. maja se v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obeta nov koncert Akademske folklorne skupine France Marolt.

Že 65. letni koncert pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bo pod naslovom »Prepletanja« začel ob 19.30 uri.

Maroltovci so zapisali da bodo prikazali slovenski javnosti še neznan program, kar 22 novih odrskih postavitev, med drugim tudi izurjene koreografije in plese plesnih mojstrov 18. in 19. stoletja, prepletene z baletnimi elementi ter ljudski ples z daleč v preteklost segajočo tradicijo.

Kot so zapisali o samem koncertu, »Zgodovinski viri pripovedujejo tisoče zgodb o plesnem svetu tesnih izb kmečkih hiš in svetlih salonov meščanskih petičnežev. Plesni kulturi urbanega in podeželjskega okolja sta bili od nekdaj pestri in raznoliki, a vendarle bolj povezani in prepleteni, kot smo si morda doslej predstavljali. Stroga ločnica med plemiškim in kmečkim, urbanim in ruralnim, ki je pogosto umetno konstruirana, je postala navdih za zgodbo z imenom Prepletanja, ki jo bodo v Gallusovi dvorani 18. maja spletli maroltovci.«