Mladim levom naproti

Zadnji teden avgusta bo v znamenju 16. edicije mednarodnega festivala, posvečenega sodobnemu progresivnemu teatru.

Objavljeno
07. avgust 2013 15.03
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Lanska edicija festivala Mladi levi je bila družbeno angažirana in precej politično obarvana kot v nekakšni  anticipaciji družbenih vrenj, ki so sledila tako v Sloveniji kot širše. Rezultat raznih vstaj po svetu pa je, kot ugotavlja direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, negotovo zatišje in nezaupanje v prihodnost. »Letošnji program odseva prav to: zavedanje, da preprostih rešitev ni, a je pomembno, da jih iščemo skupaj. Da ustvarjamo prostore, ki opogumljajo to poroznost, soočanja, preigravanja, ne samo v prehajanju žanrov, temveč tudi v vztrajnem brisanju mej med akterji in občinstvom.«

Tri veje programa

Enajstdnevni festival se bo pričel 22. avgusta s predstavo Dancing With The Sound Hobbyist skupine Zita Swoon Group v koreografiji Anne Terese De Keersmaeker in v sodelovanju s plesalcem skupine Rosas Simonom Mayerjem. Predstava po besedah organizatorjev raziskuje dialog med kozmopolitanskim svetom melodije belgijske rock zasedbe ter svetom giba.

Po Koprivškovi letošnji festival prinaša tri glavne vsebinske linije. Prva zadeva predstave, ki v okviru scenskih umetnosti obravnavajo glas, glasbo, zvok. Takšna bo denimo predstava skupine L'orchestre d'hommes-orchestres s Cabaret Brise-Jour. Srbska skupina Škart pa bo, denimo, predstavila instalacijo Pesmašina, ki lahko snema obiskovalce ter jih kasneje predvaja.

Drug sklop predstav zadeva razmerje med igralci in občinstvom. Tako bosta Ana Borralho in João Galante v predstavi Atlas poskusila zbrati sto prostovoljcev različnih generacij in profilov ter skozi njih ustvariti svojevrstno pokrajino ali človeški atlas.

Tretja vsebinska linija zadeva razmerje med umetnikom in kuratorjem. Takšna bo denimo predstava Proces Tee Tupajić in Petre Zanki, ki bosta na odru soočili ter zasliševali različne kustose in umetniške vodje, kot pomembne, če ne ključne kreatorje umetniške scene.

Med slovenskimi ustvarjalci se bosta predstavila Maja Kline s predstavo Eden in Mare Bulc s predstavo Gremo vsi!, hrvaške barve pa bo med drugim zastopal Oliver Frljić s predstavo Mrzim istinu!.

Prijateljsko medfestivalsko

V sodelovanju z U3 bodo so v program umeščeni še štirje slovenski sodobni umetniki, ki se ukvarjajo z zvokom, glasbo in glasom. In sicer bo svojevrsten koncert s pomočjo avdiotehnologij izvedel Miha Ciglar. Z zvoki bo eksperimentiral Thermidi Orchestra, Irena Tomažin bo izvedla zvočni performans glasu, Matej Stupica pa bo v svojem performansu uporabljal preprarirai pianino.

Na sporedu bo tudi pogovor (Ekonomsko) pozicioniranje umetnika v družbi, na katerem bodo sodelovali Saška Rakef, Bulc, Hopkinsova, Aleš Črnič, Ana Čigon in Jelena Vesić. Pogovor bo moderiral producent Samo Selimović.

Družbeno in družabno

Festival Mladi levi, ki je od samega začetka tudi središče družabnega življenja, že leta sodeluje tudi s svojo četrtno skupnostjo. Tokrat bo ob festivalu delovala Postaja Tabor, kjer se bodo srečevali umetniki in Taborjani. Iz drevesnih krošenj se bo, denimo, razlegala glasba, pa tudi glasbena oprema, povezana s festivalskimi dogodki tistega dne.