Na 23. dnevih komedije slavili predstavi Misterij buffo in Tak si

Najbolj žlahten režiser je postal Aleksandar Popovski, žlahtna komedijanta pa Maša Derganc in Klemen Slakonja.

Objavljeno
15. marec 2014 21.11
R. N.
R. N.

Celje – Satira Misterij buffo je na 23. dnevnih komedije, ki so se sinoči sklenili v Celju, dobila nagrado za najboljšo komedijo, njen režiser Aleksandar Popovski pa naziv žlahtnega režiserja.

Popovski je nagrado za žlahtnega režiserja leta 2014 dobil tako za režijo satire Misterij buffo kot za režijo najboljše predstave po izboru občinstva Tak si Gorana Vojnovića v produkciji SiTi Teatra BTC in društva Kreker.

Naziv žlahtne komedijantke si je prislužila Maša Derganc za vlogo Dame v predstavi Misterij buffo, Klemen Slakonja pa za vlogo v predstavi Tak si, ki jo je za svojo žlahtno predstavo izbralo občinstvo.

Po razlagi komisije je Maša Derganc ustvarila prepoznaven individualni lik Dame. V svoji igralski stvaritvi se giblje v okviru stereotipne kokete, ki pa nikoli ne pade v banalnost. Dama v kreaciji Dergančeve z vedno prisotno igralsko prezenco in izostrenim občutkom za komičnost prebija mejo med odrom in gledalcem.

Slakonja pa je po oceni žirije žlahtni komedijant in žlahtna komedijantka v enem. »Iz celote precizno lušči bistvo in ustvarja karikirane like potnikov ter se sprehodi skozi transformacije današnjega človeka. Z neverjetno natančnostjo in vsakič z neizprosno zahtevnostjo do sebe in predstave v celoti se prestavlja iz lika v lik ter drobce posameznika prevaja v trpko življenje slehernika. Tak si, taki smo,« je menila žirija.

Nagrado žlahtno komedijsko pero je izmed besedil, prispelih na natečaj, prejel dramatik in režiser Matjaž Zupančič, avtor komedije z naslovom Vorkšop na Moljera. Festival Dnevi komedije je v Celju potekal od 27. februarja, tekmovalo je osem predstav po izboru selektorice Tatjane Doma.