Nagrajena Ternovškova igralska dovršenost

Igralec Peter Ternovšek je ­letošnji dobitnik Glazerjeve­ ­nagrade, najvišje mariborske ­nagrade za življenjsko delo na področju kulture.

Objavljeno
14. marec 2012 20.06
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Igralec Peter Ternovšek je ­letošnji dobitnik Glazerjeve­ ­nagrade, najvišje mariborske ­nagrade za življenjsko delo na področju kulture. Glazerjeve­ ­listine za kulturne dosežke­ so prejeli novinarka Melita­ ­Forstnerič Hajnšek, dramska igralka­ Nataša Matjašec Rošker ter založnik Primož Premzl in fotograf Branimir Ritonja.

Peter Ternovšek je v skoraj štiridesetih sezonah v mariborski Drami odigral več kot sto vlog in za svoje s senzibilno natančnostjo dovršene igralske interpretacije prejel številna priznanja, med drugim tudi Borštnikov prstan, so v utemeljitvi zapisali člani odbora za Glazerjeva priznanja. Veliko je gostoval tudi v drugih gledališčih in nastopal v številnih radijskih igrah, televizijskih dramah, nadaljevankah in filmih. Teatrolog in gledališki kritik Vasja Predan ga je označil za »enega izmed najbolj odprtih in svetlih odrskih ustvarjalcev«.

Kmalu po angažmaju v mariborskem gledališču leta 1971 je Ternovšek prejel Borštnikovo diplomo za vlogo Tončka v Linhartovi komediji Matiček se ženi in s tem umetniškim prebojem se je začelo njegovo poklicno igralsko obdobje, v katerem je igral v številnih uprizoritvah iz slovenske, evropske in svetovne dramske zakladnice. Ko je pred šestimi leti prejel Borštnikov prstan, je Mojca Kreft povzela Ternovškovo navezanost na igralsko umetnost z besedami: »Peter je vstopil na to gledališko galejo z vero, ljubeznijo in upanjem – in je ni zapustil, zato je s svojim igralskim žarom zaznamoval mariborsko in celotno slovensko gledališče, film, televizijo in radijske valove.« Od odrskih desk se je poslovil leta 2007 z monološkim nastopom Sokratov zagovor.

Novinarka časnika Večer Melita Forstnerič Hajnšek je po mnenju komisije nedvomno eno izmed najprepoznavnejših peres kulturnega žurnalizma. Pri kritičnem spremljanju kulturnih fenomenov jo odlikujejo lucidnost, slogovna individualnost, eruptivna energija in strast do vsega, kar počne in spremlja skozi četrt stoletja novinarstva.

Igralka Nataša Matjašec Rošker je Glazerjevo listino prejela za vloge Učiteljice, Silvie de Saint in Hane v Grum-Horvatovi uprizoritvi Goga, čudovito mesto, ki jih je ustvarila z »izjemno ustvarjalno fantazijo, ki temelji na poglobljenem intelektualnem razmisleku, subtilnem posluhu za nadgradnjo režijskih konceptov in izostrenem občutku za iskanje novih izraznih sredstev«.

Za knjigo Petindvajset let Glazerjevih nagrad sta Glazerjevo listino prejela še fotograf Branimir Ritonja ter urednik in založnik ­Primož Premzl.