Nematerialni svet v gibu in besedi

V dvorani Španskih borcev je sinoči nastopil Julyen Hamilton s predstavo Nematerialni svet.

Objavljeno
27. februar 2014 00.46
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Odklop. Ena ura onostranstva, ki se na trenutke zdi grozljivo, a je predvsem pomirjujoče. Tako zelo, da na trenutke zapira oči. Nastop Julyena Hamiltona v Španskih borcih je spominjal na Lineo, na tisto prepirljivo animirano figuro Osvalda Cavandolija, ki so jo v osemdesetih letih začeli predvajati na italijanskem televizijskem programu RAI, nato pa se je selila v najmanj 40 držav po svetu.

Tudi Hamilton je uporabljal besede, ki to šele nastajajo, besedo pred besedo torej. Besedo, ki pospremi gib, dejanje telesa. Pozibaval se je na robu našega zaznavanja in razumevanja, njegov nastop je ponujal tudi asociacije na dementno figuro, ki v čisto svojem svetu išče, lovi, govori, živi.

Če si izposodimo del komentarja iz revije Seattle Dances: »Hamilton s solom dokazuje, da je neizpodbiten mojster umetnosti improvizacije. Kramlja ob kavici, se v zadregi priklanja in smehlja, vehementno dirigira ansamblu, pase ovce, monotono orje po njivi, divje vesla, se pijano opoteka, roti, naj ga ne zapustimo, in na koncu zmagoslavno zapusti oder ...«

Dobro uro po predstavi Hamilton zapušča Španske borce s kovčkom na kolesih. Zapeljemo ga do hotela Park, med vožnjo klepetamo. Ali je v prvi vrsti plesalec? Igralec? »Odraščal sem v svetu besed. Shakespeare, Beckett ... Rojijo mi po glavi. Sem predvsem gledališčnik, del odrskega sveta. Ko govorimo, se gibljemo, ko plešemo, govorimo ali pojemo. To je eno. Gib in beseda, glas, zvok,« pripoveduje.

V Španski borcih je pred nocojšnjim nastopom vodil tudi delavnico z naslovom Vključevanje časa (Involving Time), ki so se je udeležili profesionalni plesalci. »Sodelovali so gledališki navdušenci, nastalo je nekaj čudovitih zgodb,« je povedal. Delavnica je bila osredotočena na sposobnost uporabe časa pri gibanju, ustvarjanju in komuniciranju na odru.

Njegovo po vsem svetu izjemno cenjeno pedagoško delo izvira iz odrskih izkušenj. Globoko posega v kompozicijske vidike ustvarjalnosti ter vključuje vidike fizičnega telesa, prostora, časa, dramaturgije in glasu.

Julyen Hamilton je britanski plesalec, koreograf, pesnik in pedagog in eno najbolj zvenečih svetovnih imen improvizacije na področju giba. Že vrsto let ustvarja v Španiji. V plesu se je izšolal v Londonu, v eksperimentalnih 70. letih, in od tedaj je zavezan radikalnim inovacijam. Od leta 1990 je ustvaril več kot sto solov, s katerimi je prepotoval skoeaj ves svet. Hamilton ustvarja lastni jezik, v katerem se gib in besedilo nenehno prepletata s svetlobo in glasbo.