Nesbo piše Macbetha

Ob prihajajočem visokem jubileju smrti Williama Shakespera sodobni pisatelji prirejajo dela slavnega angleškega dramatika.

Objavljeno
14. januar 2014 10.51
Posodobljeno
14. januar 2014 17.00
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Jo Nesbo, avtor serije uspešnic o detektivu Harryju Holu, bo napisal svojo modernizirano različico Shakespearove tragedije Macbeth.

Nesba je za projekt angažirala organizacija Hogarth Shakespeare, ki se s prenovljenimi klasikami gledališkega velikana - podobno zadolžitev, a za druge drame, so dobili tudi Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler in Jeanette Winterson - pripravlja na 400 letnico Shakespearove smrti leta 2016.

Nesbu je naloga blizu. »Zgodba Macbetha zadeva probleme, s katerimi se ukvarjam, odkar sem začel pisati,« pravi norveški pisatelj. Tragični protagonist drame je po njegovem »junak, ki obenem sledi moralnemu kodu in ima korumpiran um; premore osebno moč in je hkrati emocionalno šibek; je ambiciozen in dvomi, kaj storiti.«

Macbeth je triler o boju za oblast, ki se odvija v temačni, nevihtni, noir sceni, njegovo prizorišče je tudi paranoidni človeški um, razmišlja Nesbo. »Ne bom poskušal ostati zvest Williamu Shakespearu niti sami zgodbi,« dodaja. »Od njega bom preprosto vzel tisto, kar mi bo prišlo prav pri pisanju moje lastne zgodbe. In, da, to si bom upal poimenovati Macbeth

Nesbo je serijo temačnih kriminalk z detektivom Harryjem Holeom začel pisati leta 1997 in odtlej nanizal okoli 10 romanov o njem in še devet drugih del. Med njegove uspešnice sodijo dela: The Snowman, The Leopard, Phantom in Police. V slovenščini imamo prevode knjig: Pentagram, Taščica in Brezskrbno.