Nora Nora v Kranju

Lani ustanovljeno gledališče Mladinski oder ob tehnični podpori PGK načrtuje tri premiere.

Objavljeno
22. januar 2013 12.49
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

S sodobno dramo Evalda Flisarja Nora Nora in večnim vprašanjem, »zakaj smo tako težko sami in še težje za vedno skupaj«, se je v Kranju »spopadlo« lani rojeno novo gledališče, Mladinski oder Kranj.

Že na četrtkovi premieri in nato še na dveh ponovitvah, v soboto in včeraj, so »ta mladi« v novi dvorani stolpa Škrlovec pospešili kulturni utrip v mestu, ki si lasti pridevnik Prešernovo. Prvi odzivi gledalcev so bili navdušujoči.

Nova gledališka skupina z dvajsetimi igralci, večina jih je stara od 16 do 20 let, je v resnici jedro skupine, ki je že delovala v sklopu Gimnazije Kranj in je lani pripravila odmeven muzikal Kabaret­ ter avtorsko predstavo Ajdina­ Huzejrovića Sandrin.

»Nekaj nas je že starejših, no, nihče ni starejši od 24 let, zapustilo gimnazijske klopi in čas je bil, da ustvarimo nekaj novega,« je pojasnil 21-letni Kranjčan Žiga Martinjak, režiser Nore Nore. V predstavi nastopata gimnazijki Urška Useničnik in Eva Kryštufek kot Nora 1 in Nora 2 ter Teo Ukmar in Ajdin Huzejrović kot Helmer 1 in Helmer 2, lektorica je Brigita Košmrlj, Ajdin Huzejrović je izbral tudi glasbo, Marko Koren iz Prešernovega gledališča Kranj (PGK) je pristojen za luči.

»Seveda čisto brez napak ni šlo, gledano v celoti pa smo napravili všečne uprizoritve,« je sogovornik povzel svoje in tudi občutke mladih kolegov. Eno od ponovitev naj bi si v Škrlovcu ogledal tudi avtor Evald Flisar, ki je za Noro Noro leta 2004 prejel Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, potem pa je bila večkrat uspešno uprizorjena v Sloveniji in tujini. Njegovo kritiko si bodo mladi gledališčniki zagotovo še posebej vzeli k srcu.

Predstavo Nora Nora sta zagnala Preddvorčan Ajdin Huzejrović, ki je sicer tudi glavni v gledališču in umetniški vodja, in Sežančan Teo Ukmar. Spoznala sta se na sprejemnih izpitih za AGRFT, kjer nobeden od njiju ni bil sprejet. Ajdin si je takrat rekel, da ga neuspeh ne bo potrl in bo poskusil vnovič, do takrat pa bo delal po svoje, medtem ko se je Teo odločil študirati filozofijo in sociologijo.

Škrlovec, s katerim upravlja Prešernovo gledališče, bo, kot kaže, tudi v prihodnje matični oder Mladinskega odra Kranj, in prešernovci, ki jim že zdaj nudijo prostor za vaje v svojem gledališču, jim bodo pomagali pri tehničnih in organizacijskih opravilih. Ob posebnih priložnostih jim bodo pripustili tudi glavni oder.

Na vprašanje, ali je Mladinski oder Kranj podmladek PGK, je Martinjak odgovoril, da bi se temu lahko reklo tudi tako. »Kot nekdanji študent arhitekture sem svojo gledališko pot začel kot igralec v Kabaretu in dobro režisersko izkušnjo pri Nori Nori si želim ponoviti.«

Že čez slab mesec Mladinski oder Kranj načrtuje premiero otroške predstave Pet pepelk, pri kateri si bosta režijo najverjetneje delila Žiga in Ajdin. Prva skupinska vaja, v kateri nastopajo drugi igralci kot v Nori Nori, je že za njimi. Do konca leta so si ambiciozno zastavili še eno premiero – Dogodek v mestu Gogi.