Povzročil mu je rane, a ne z namenom, da ga ubije

Stefan Cakić se noči, ko je zabodel igralca Gašperja Tiča, ne spomni v celoti.

Objavljeno
17. januar 2018 11.19
na zaslišanje so privedli Stefana Cakića osumljenega umora Gašperja Tiča. Ljubljana, 19.6.2017. Foto: Marko Feist
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana − Stefan Cakić, ki je obtožen uboja ljubljanskega igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane neprištevnosti, je na predobravnvnem naroku priznal, da je Gašperju Tiču povzročil rane, vendar pa mu ni želel smrti oziroma tega ni storil z naklepom.

»Globoko obžalujem, da je zaradi posledic mojega dejanja izgubil življenje gospod Gašper Tič,« je rekel Stefan Cakić v svoji izjavi, ki jo je prebral na ljubljanskem okrožnem sodišču. Družini pokojnega je izrekel sožalje, potem pa poudaril, sta se z Gašperjem Tičem sicer poznala kratek čas, vendar ga je cenil in spoštoval. »Poteka noči se ne spomnim v celoti, a z gotovostjo lahko rečem, da sem mu z nožem povzročil rane,« je dejal Stefan Cakić, ki je obžaloval, da ni mogoče časa zavrteti nazaj.

Toda njegovo dejanje ni bilo naklepno, je poudaril, zato tudi ne more sprejeti očitka iz obtožnice, da gre za uboj oziroma da je Gašperju Tiču želel smrt ali je vanjo privolil.

S to izjavo, je sklenil sodnik Ciril Keršmanc, obtoženi krivde, kot mu jo tožilstvo očita v obtožnici, smiselno ne priznava. Tožilstvo namreč trdi, da je 18. junija 2017 v zgodnjih jutranjih urah v stanovanju na Trubarjevi cesti 24 v Ljubljani v stanju bistveno zmanjšane neprištevnosti s kuhinjskim nožem, dolgim 33 centimetrov, večkrat zabodel Gašperja Tiča in mu zadal 17 ubodnih ran in ureznin. S temi ranami mu je poškodoval tudi pljučno krilo in vranico, tako da je igralec izkrvavel in še pred prihodom reševalcev umrl.

Stefan Cakić je policiste počakal in jim izročil kuhinjski nož. Vendar, je na predobravnavnem naroku predstavila obtožnico višja državna tožilka Tamara Gregorčič, je bil v stanju bistveno zmanjšane neprištevnosti zaradi zaužitega alkohola, kokaina in osebnostnih lastnosti: infantilnosti ter naivnega mišljenja oziroma odvisnosti od odnosov z ljudmi, ki jih dojema kot pomembne in močne osebnosti.

Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je v nadaljevanju naroka predlagal, da bi pripravili tudi rekonstrukcijo dogajanja v kritičnem času na kraju dogodka. To naj bi bilo pomembno zato, ker je dogajanje med 21-letnim Stefanom Cakićem in 44-letnim Gašperjem Tičem potekalo več minut, »zaradi česar naj bi bila njegova zmožnost razumevanja presoje in obvladovanja v tem času bistveno zmanjšana, ne pa povsem ukinjena.« Stefan Cakić je bil v času dejanja le bistveno zmanjšano neprišteven in ne neprišteven, je opozorila obramba. Tožilstvo pa je rekonstrukciji oporekalo, saj je v spisu dovolj dokazov - od video posnetkov do skic -, ki jasno prikažejo časovno dogajanje v zgodnjih jutranjih urah 18. junija lani, ki je pripeljalo bo brutalnega napada in smrti znanega igralca.

Oglasil se je tudi odvetnik David Sluga, ki je sicer eden od treh pooblaščencev oškodovancev - ki sicer še niso priglasili nobenega premoženjskopravnega zahtevka -, ki je želel, kot je dejal, razpravljati ne o bistveno zmanjšani neprištevnosti obtoženega, ampak o popolni prištevnosti. Vendar sta ga zagovornik Stefana Cakića in sodnik opozorila, da to ni naloga pooblaščenca.

Tožilstvo in obramba pa razmišljajo oziroma celo predlagajo izključitev javnosti z obravnav. Tožilstvo in vsi trije pooblaščenci so izključitev javnosti že predlagali, saj želijo na tak način zavarovati osebno in družinsko življenje Gašperja Tiča. Glavni argument je, da bodo na sojenju obravnavali tudi podatke, ki so povezani z oškodovančevim intimnim življenjem.

Podoben ukrep - izključitev javnosti - pa je napovedal tudi Cakićev zagovornik Gorazd Fišer, vendar ne zaradi zaščite imena in ugleda Gašperja Tiča, ker, je razložil, so se o njegovem osebnem in družinskem življenju številni mediji že razpisali. Izključitev bo predlagal v dobro svojega klienta za čas, ko bodo obravnavali izvedensko mnenje o psihičnem stanju Stefana Cakića, ki ga je pripravil sodni izvedenec, psihiater Gorazd Vojteh Mrevlje.
O predlogu za izključitev javnosti bo sodišče - na predlog obrambe bo sojenje zaradi »kompleksnosti zadeve« potekalo s sodnim senatom - še odločilo. Prvi narok je napovedan konec januarja.