Od sv. Nikolaja do Gallusove dvorane

S četrtim koncertom v Cankarjevem domu bo zbor Adoramus iz Logatca sklenil svoje 30. leto delovanja

Objavljeno
22. december 2017 16.25
Saša Bojc
Saša Bojc

»Takšen koncert je vsakokrat znova zalogaj,« je pred nocojšnjim božičnim nastopom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani dejal dirigent Marjan Grdadolnik, vodja mešanega pevskega zbora Adoramus in dirigent simfoničnega orkestra Cantabile iz Logatca. Letos bodo pevci in glasbeniki v Cankarjevem domu nastopili četrtič, tokrat še s komornim zborom Ipavska iz Vipave.

Pod režijo približno uro in pol trajajočega koncerta, ki je skoraj razprodan, se je drugo leto zapored podpisal znani slovenski baletni ustvarjalec Henrik Neubauer, ki je lani praznoval 70. obletnico umetniškega delovanja. Na lanski božični koncert je uvrstil nastop mladih baletnih plesalcev, učencev ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet, na odru so bile tudi žive jaslice, letošnjo prireditev pa bo poleg nastopa članov ljubljanske opere, sopranistke Mojce Bitenc in baritonista Lucasa Somoze Osterca, sicer starih znancev orkestra Cantabile, popestril še nastop Mira Božiča, ki bo z malimi ustnimi orglicami krstno izvedel skladbo Božična uvertura (na temo pesmi Tam stoji pa hlevček) študenta kompozicije Jeana Markiča. Med posameznimi skladbami bosta dramski igralec Pavle Ravnohrib ter sodelavka Radia Ognjišče, upokojena zdravnica Alenka Höfferle Felc brala odlomke iz del znanih slovenskih književnikov o božiču. »Program je skrbno izbran, precej klasičen in se seveda dotika božičnih tem, ker želimo, da ima koncert globljo noto,« je izbor utemeljil Marjan Grdadolnik. Poudaril je, da bosta zbora izvedla tudi skladbo Ēriksa Ešenvaldsa Stars, in sicer le ob spremljavi kozarcev, različno napolnjenih z vodo, ki zvenijo podobno kot orgle.

Zlata z odliko

Oba zbora, tako logaški Adoramus kot vipavski Ipavska, sta na zadnjih regijskih tekmovanjih minuli mesec osvojila zlato priznanje z odliko, tako da so pred današnjo generalko izvedli zgolj tri skupne vaje, vštevši tonsko vajo in koncert v Vipavi, leto, ki se izteka, pa je bilo za Adoramus pomembno predvsem zato, ker so dopolnili trideseto leto delovanja. Februarja 1987 ga je ustanovil prav Marjan Grdadolnik, tedaj 19-letni fant, in zbor je precej zaznamoval njegovo nadaljnjo glasbeno pot, pripoveduje. Po končani srednji glasbeni šoli iz klarineta je študij tega inštrumenta nadaljeval na ljubljanski akademiji za glasbo, zaradi potreb zbora in orkestrov, ki jih je vodil, pa se je čez nekaj let vpisal še na študij dirigiranja. Leta 2011 je ustanovil simfonični orkester Cantabile, ki danes šteje 65 članov in je že prerasel meje lokalnega orkestra iz Logatca.

 



V njem igrajo mladi glasbeniki, povečini vsaj s končano srednjo glasbeno šolo, študentje akademije, učitelji glasbenega pouka in zelo nadarjeni amaterski glasbeniki tudi iz drugih delov Slovenije; sito je najbolj gosto pri pihalih in trobilih. Grdadolnik vidi glavno poslanstvo orkestra v tem, da omogoča solistične nastope mladim glasbenikom, in to tudi v tujini; takšne priložnosti so namreč zelo redke. V šestih letih je tako z orkestrom nastopilo več kot petdeset solistov. Tudi glasbeniki iz Cantabila delujejo projektno, za nastop se pripravlja vsak posamezno, za prireditve, kakršna je nocojšnja, pa izvedejo po pet ali šest skupnih vaj.

Pestrejši program

Od leta 2011 tako zaradi orkestra lahko izvajajo bolj pester program z zborom, saj se lahko lotijo velikih vokalno-inštrumentalnih del. »Poleg stalnega repertoarja cerkvenih pesmi, ki jih pojemo približno enkrat na dva meseca pri maši in za praznike, vsako leto predelamo kakšnih dvajset novih skladb, tudi iz nabora popularne glasbe, kar je precej. Ker se lotevamo različnih projektov in se predvsem zaradi izboljševanja kakovosti udeležujemo tekmovanj, je naše leto zelo pestro. V zadnjih mesecih smo denimo nastopili na Kogojevih dnevih, izvedli koncert ob 30. obletnici mojega umetniškega ustvarjanja, se udeležili regijskega tekmovanja, zdaj je na vrsti božični koncert,« našteva sogovornik, tudi učitelj klarineta na logaški glasbeni šoli.

Mladi so hoteli svoj zbor

Z zadovoljstvom ugotavlja, da je zbor po tridesetih letih v dobri formi. Šteje petdeset članov in prav to, da še vedno nastopajo, je zanj največji dosežek. »Vesel sem, da delamo še bolj zagnano kot na začetku in da se nismo izpeli. Zelo velik uspeh in prelomnica za zbor je bila absolutna zmaga leta 2000 v Pragi, kjer sem prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja, lep uspeh je bila tudi zmaga v Krakovu leta 2012, ko smo osvojili prvo mesto v kategoriji mešanih zborov. Zlata odličja smo v zadnjih letih nanizali še v Riminiju, Lloret de Maru in na Ohridu. Niti v sanjah si nisem mislil, da bomo doživeli toliko skupnih let in prišli do toliko uspehov, pa tudi ne, da bo potrebnega toliko truda in dela,« priznava sogovornik in dodaja, da je pevce kljub temu, da vsak pri sebi ve, koliko mu zbor vrača, treba vseskozi motivirati.

 



Kako pa se spominja začetkov Adoramusa? » V drugi polovici osemdesetih je v naši cerkvi pel neki starejši zbor, mi, mladi pa smo hoteli imeti svojega. Na prvi vaji mešanega mladinskega cerkvenega zbora sv. Nikolaja nas je bilo devetnajst, a smo peli že štiriglasno. Ko smo dve leti zatem gostovali na Švedskem, nas je bilo že sedemdeset. Malo je usahnilo tisti dve leti, ko sem študiral dirigiranje, vendar smo se po moji vrnitvi znova zagnali,« pravi Grdadolnik. V današnji zasedbi je le še kakšnih pet članov iz začetnih let, sedanji predsednik Dejan Stojko pa se takrat še rodil ni, pristavi v smehu. Toda za Adoramus danes vzgajajo nove rodove pevcev že od otroških let, otroški in mladinski zbor pa trenutno štejeta po 25 članov. Desetletje pod istim imenom poje tudi ženski sekstet.

Leto 2018 bo okroglo za komorni zbor Ipavska. Praznovali bodo 20. obletnico delovanja.