Osebna izkaznica: SNG Opera in balet Ljubljana v sezoni 2015/16

Predstavljamo posebnosti in presežke prihajajoče sezone v kulturnih zavodih.

Objavljeno
02. julij 2015 16.06
Ljubljana 30.10.2012 - opera.foto:Blaz Samec/DELO
Ž. L., kultura
Ž. L., kultura

Premiere: Pet opernih in dve baletni premieri, okvirno deset koncertov v sodelovanju s partnerji.

Premiere izvirnih slovenskih del: Meso srca, avtorski balet Rosane Hribar in Gregorja Luštka, Doktor Živago, izvirni libreto za dramski balet (Jiří Bubeníček in Tatjana Ažman).

Praizvedbe slovenskih del: Meso srca, avtorski balet Rosane Hribar in Gregorja Luštka, Doktor Živago, izvirni libreto za dramski balet (Jiří Bubeníček in Tatjana Ažman).

Premiere sodobnih avtorjev: Nova prevoda opernih libretov za predstavi Dnevnik Ane Frank (Milan Jesih) in Orfej v peklu (Primož Vitez), koreografija za baletno predstavo Kaktusi (Alexander Ekman), avtorski balet koreografov Rosane Hribar in Gregorja Luštka Meso srca, izvirni dramski balet Doktor Živago (koreografija in libreto Jiří Bubeníček).

Debitanti: Režiserja Yulia Roschina in Frank Van Laecke, solisti, baletni koreografi Alexander Ekman, Rosana Hribar, Gregor Luštek in Jiří ­Bubeníček.

Rdeča nit: Zakaj ljudje ne znamo leteti kot ptice?

Izpostavljen projekt: Verdijev Otello v koprodukciji s Cankarjevim domom, s katerim se opera vrača na oder Gallusove dvorane, in svetovna premiera dramskega baleta Doktor Živago, ki bo na ljubljanskem odru prvič zaživel v baletni interpretaciji.

Posebnost sezone: Dodatna, sedma premiera (monoopera Dnevnik Ane Frank), s katero bodo odprli novo komorno prizorišče, ki so ga poimenovali -3.

Programski stroški: Za leto 2015 načrtovano 1.339.528 evrov, od tega ministrstvo 873.699 evrov.