Partibrejkers vneli Kino Šiška

Sinoči so v Ljubljani predstavili svoj novi album Sirotinjsko carstvo.

Objavljeno
26. marec 2016 14.51
Partibrejkers
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Beograjska rock'n'roll skupina Partibrejkers je pred kakšnimi 35 leti prvič nastopila v ljubljanskem kulturnem domu Svoboda v Šentvidu, ko so predstavili svoj ognjevit prvenec. S svojim pristnim retro rock'n'rollerskim zvokom so v času punka in novega vala zveneli presenetljivo moderno. Ljubezen do izvirnega rock'n'rolla ter rhythm and bluesa je ostala njihova stalnica vsa ta leta, ko nam je razpadla skupna država in ko se nam je vsilil nov družbeni red. Partibrejkersi se v vsem tem času niso bistveno spremenili, saj ni niti bilo treba. Že od samega začetka so našli najboljšo možno kombinacijo zvoka in besede.

Divja rock'n'roll glasbo, ki jo je skladal kitarist Nebojša Antonijević - Anton in pronicljiva besedila, ki jih pisal in pel Zoran Kostić - Cane, so bila zmagovalna kombinacija. To sta tudi še edina izvirna in najbolj pomembna člana Partibrejkersov od nastanka leta 1982.

Zasedba je tudi v letih največje norije srbskega nacionalizma ostala zvesta eni in edini zastavi, ki jo časti globalno občestvo, na njej piše rock'n'roll. Ostrina njihove glasbe se prepleta z ostrino njihovih besedil. Čeprav so besedila pravilom zelo družbeno angažirana ali pa raziskujejo medsebojen odnose, kot se to le redko še sliši v popularni glasbi, ostajajo če vedno zabavni in nikakor zamorjeni.

Tak je bil tudi sinočnji koncert, ki je pokazal, da njihov rock'n'roll vendarle še vedno premore elemente nepredvidljivosti, predvsem v Canetovem nastopu in komuniciranju z občinstvom, in je svetlobna leta daleč od siceršnjih uigranih cirkuških nastopov, ki postajajo stalnica v sodobni popularni glasbi.

Glasba Partibrejkersov ima kaj za povedati in k sreči je še vedno dovolj takšnih, ki jim želijo prisluhniti. Kajti Partibrejkers niso osladno prijazni, temveč so nesramno neposredni, celo grobi in nasilni, ampak tak rock'n'roll je še vedno bil najboljši. In tak je tudi njihov nov album Sirotinsjko cartvo, še eden v nizu biserov, kjer se lotevajo njihovega in našega vsakdana z besedami - »sirotinjsko carstvo, po meri čoveka« (cesarstvo siromakov, po meri ljudi).

Ne vem sicer, če smo se za to borili, ni pa nobenega dvoma, da smo to dobili.