Pravljična odrska zgodba o prijateljstvu in pogumu

Jakec in breskev velikanka Roalda Dahla napoveduje novo otroško uspešnico v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Objavljeno
30. september 2016 08.14
Špela Kuralt
Špela Kuralt
SLG Celje je s svojimi barvitimi, kostumografsko in scenografsko dovršenimi otroškimi predstavami že vrsto let stalnica večine otroških abonmajev po vsej Sloveniji. Tokrat so po navedbah upravnice Tine Kosi šli še korak dlje, kot se za človeka, ki je v svojih delih naravnost oboževal pretiravanja, spodobi. Nocojšnja premiera Jakca in breskve velikanke Roalda Dahla ne bo le barvita in bogata predstava, bo tudi polna glasbe in seveda čarovnije.

Z Dahlom, ki bi letos praznoval stoti rojstni dan, so se v SLG Celje srečali že leta 2008, ko so uprizorili njegove Čarovnice. Tokrat se mu poklanjajo z delom, ki je bilo pravzaprav njegovo prvo delo, pri katerem se je zavestno odločil, da bo namenjeno otrokom. Gre sicer za fantazijski roman, ki ga odlikujejo humor, drznost in neverjetne domišljijske prigode, je dejala dramaturginja Tatjana Doma.

Krokodilji jeziki, ogromna breskev in žuželke

Zgodba o Jakcu, ki mu umreta starša, potem ko ju potepta nosorog, je zgodba o premagovanju strahu, ovir, o upanju, prijateljstvu. Jakec mora živeti pri tetah Cvek in Cmok, ki ga maltretirata, kar je v Dahlovih zgodbah stalnica. Zlobni odrasli, ki jih mora premagati otrok.

Jakec, ki nima nikogar, je zapuščen in osamljen. Sreča starca, ki mu podari čarobne krokodilje jezike. Ti se mu ponesreči stresejo v bližini breskve in naslednje jutro je tam velikanska breskev, povečane pa so tudi žuželke ob njej. Z njimi Jakec odide na pustolovščino, teti pa breskev velikanka potepta do smrti. Strašno, vendar polno upanja za Jakca. Kot se za Dahla spodobi.

Knjiga je prvič izšla leta 1961, Dahl jo je posvetil hčerama Olivii in Tessi. Od takrat je šla njegova pot pisca otroških del samo še navzgor. Jakec in breskev velikanka je popularno delo še danes, pred dvajsetimi leti je po tej knjigi nastala tudi risanka.

Čarovnija na odru

Predstavo, ki bo doživela premiero nocoj na velikem odru celjskega teatra, je režiral Matjaž Latin. Tako se vrača v SLG Celje, kjer je leta 2007 režiral otroško predstavo Maček Muri, ki je velika uspešnica z več kot sto ponovitvami in ki jo igrajo še danes. Kot je dejal, je bila igra Jakec in breskev velikanka velik zalogaj: »Rad imam otroški, domišljijski svet. Je pa to težka predstava za celotno ekipo. Veliko je glasbe, čeprav ne gre za muzikal, kostumografki sta imeli ogromno dela.« Za kostumografijo je poskrbela Mira Strnad, za scenografijo Mateja Kapun. Avtor glasbe je Sebastijan Duh in koreografinja Nina Fajdiga.

V vlogah žuželk, tet in drugih odraslih bodo nastopili igralci celjskega ansambla, Jakca pa so morali poiskati drugje. Kot gost bo nastopil 23-letni Petja Labović, za katerega bo to prva otroška predstava, in kot se je izrazil, prva predstava v institucionalnem gledališču.