Premiera v MGL: Prek morja krvi do svobode, enakosti in bratstva.

Režiser Aleksandar Popovski postavlja na oder MGL prvenec Georga Büchnerja Dantonova smrt.

čet, 08.03.2018, 11:00

Gospod Popovski, die Revolution frisst ihre eigenen Kinder, revolucija žre svoje otroke, je ničkolikokrat v različnih kontekstih uporabljena misel Georga Büchnerja. Kako politična je tokrat njegova Dantonova smrt v vaši vizuri?

Danton je figura, ki se mi zdi pomembna za razumevanje tistega, kar se nam dogaja danes. Živimo v precej polarizirani družbi, nekdaj, v nekdanji jugoslovanski državi, so bili Makedonci v konfliktu z Grki in Bolgari, Srbi z Albanci, zdaj je vsaka država polarizirana v sebi, delimo se na zagovornike ali nasprotnike porok istospolno usmerjenih, na patriote in nepatriote, ta razdeljenost je strašna, njen problem izhaja iz vodstva posamezne države: če vladajoči podpirajo le eno stran, imamo problem. Danton je človek, ki govori, da se mora vsakdo odločati sam, individualno, nihče nima pravice posegati v to pravico. V tem smislu vidim Dantona kot tistega, ki še zmeraj nosi svetlobo ideje, iz katere izhaja slogan liberté, égalité, fraternité [svoboda, enakost, bratstvo].

Kakšne so današnje giljotine, enako spektakelske, kot so bile v svojem času na pariškem Place de la Révolution [Trg revolucije]?

Danes se je giljotina preselila na televizijo oziroma v vse medije in je še bolj spektakelska, kot je bila. Spomnim se posnetkov revolucije v Romuniji, Vukovarja, v novicah­ gledamo na stotine sirskih žrtev, potem pa dobimo oddajo o rastlinah ali turistično ponudbo ... navadili smo se, da nas kri ne vznemiri več. Tako kot so bili med francosko revolucijo prepričani, da bo samo še z eno odsekano glavo vse bolje, tudi mi mislimo ali nam dajo misliti, da bo smrt v novicah, ki odrivajo druga drugo, toliko jih je, nekaj pomenila, nekaj naredila. Žal.

Pred petimi leti se je Jernej Lorenci v SMG ob Dantonovi smrti spraševal, ali je človeštvo sploh sposobno spremembe. Spokorjeni soavtor revolucionarnega nasilja kaže eno od poti.

Človekova lepota je v kreativnosti. Morda smo le pristali v času, ki se zdi samodestruktiven oziroma nam ga mediji prikazujejo kot takega. Biti pošten pomeni biti naiven norec. Pa vendar mislim, da je le vprašanje časa, ko se bomo spet močneje zavedli, da je v ljudeh dobro in da bo taka drža postala moderna, trendovska. Spet bo moderno biti dober.

V iskalski sezoni, ko se v MGL sprašujejo, kaj je resnica, bo po lanski predstavi Leonce in Lena na velikem odru spet ­Georg Büchner, tokrat njegov veličastni in kompleksni prvenec Dantonova smrt v režiji­ Aleksandra Popovskega, ki je čas francoske revolucije soočil s sodobnostjo.

Vemo, za vsakim velikim zgodovinskim dogodkom brbotajo komorno, intimno, pozabljene ali zamolčane podrobnosti, Dantonova smrt Georga Büchnerja (1813–1837) daje na ogled oboje: z dokumentarno strastjo in doslednostjo razgrinja različne stopnje političnega idealizma in postavlja na oder like, ki govorijo avtentična zgodovinska besedila (zato drama sodi med zgodnje predstavnice dokumentarne dramatike), hkrati razgrinja notranji boj Georgesa Dantona, ki je v času tako imenovane vladavine terorja spoznal – Maximilien Robespierre ga je dal zapreti in privesti pred nacionalni konvent –, da je ideale revolucije oškropila kri.

Dramaturginja Eva Mahkovic je na predstavitvi pete premiere letošnje sezone opozorila, da so za predstavo v tokratni različici uporabili precej adaptirano besedilo Büchnerjevega prvenca, po besedah Barbare Hieng Samobor pa je prevod Bruna Hartmana še zmeraj odličen.

Büchner, nadarjeni študent medicine, ki se je posebej odlikoval pri anatomiji, a gojil tudi močen občutek za socialne krivice, je Dantonovo smrt napisal v petih tednih, ko je bil na begu pred oblastmi po neuspešnem revolucionarnem poskusu, ko je leta 1834 napisal kmetstvu namenjen politični pamflet Mir kočam! Vojna palačam!

Drama, napovedujejo delo v MGL, tematizira zadnje dneve (ali tedne?) Dantonovega življenja leta 1794, ko se idealist s političnimi somišljeniki iz vrst jakobincev vse bolj zoperstavlja Robespierru. Drama izpostavlja Dantonov notranji boj, ki ga vse bolj razjeda in napeljuje celo k samomoru. Njegovo prepričanje o idealu revolucije, ki krvavo zatira nasprotnike, je močno omajano. Za ta svoj dvom je na koncu usmrčen.

Režije Dantonove smrti se je lotil pogost gost slovenskih gledališč, makedonski gledališki, filmski in televizijski režiser in scenarist Aleksandar Popovski, ki je na predstavitvi navrgel, da je revolucijo odkril zgodaj, v mladostnem navdušenju ni spregledal Cheja Guevare leta 1968; povedal je, da se je v Makedoniji udeležil nekaj demonstracij in stavk, spremljal je druge revolucije in o njih ugotovil, da so ubijale in še ubijajo v imenu bratstva, svobode, demokracije, pravzaprav zmeraj branijo svojo različico svobode, pri tem pa so vedno prežete s strastjo in erotičnostjo. Danton je v Büchnerjevi drami idealist, revolucionarni vodja, ki pa revoluciji ni predan tako kot ekstremistični Robespierre, neizprosni član odbora za javno varnost, in mu niso tuje življenjske radosti, od vina do žensk.

Premierno je bila Dantonova smrt uprizorjena šele leta 1902, skoraj sedem desetletij po Büchnerjevi smrti, na odru ljubljanske Drame leta 1929, v mariborski Drami leta 1970, leta 2012 pa v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Mestnega gledališča Ptuj.

Prijavi sovražni govor