Prestolnica dobi preveč denarja za kulturo

Britanski parlamentarci zahtevajo, da se denar za kulturo preusmeri od Londona še drugam.

Objavljeno
05. november 2014 13.53
BRITAIN-CARNIVAL/
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Londonske galerije, gledališča in druge kulturne institucije dobijo neproporcionalno velik delež sredstev, ki jih za kulturo namenja Umetniški svet, je te dni opozorila skupina britanskih parlamentarcev.

Poročilo odbora za kulturo, medije in šport spodnjega doma parlamenta, poroča BBC, kaže očitno neravnovesje pri financiranju v prid britanske prestolnice. London je v kulturni sezoni 2013/14 dobil 34 odstotkov kulturi namenjenga denarja.

Leta 1994 ustanovljeni Arts Council England, ki skrbi za razdelitev šeststo milijonov funtov proračunskega in loterijskega denarja na leto, bi po mnenju članov odbora nujno in v najkrajšem mogočem času moral uravnotežiti svojo podporno politiko.

Že poročilo iz lanskega leta je opozorilo na veliko neravnovesje: na prebivalca Londona je bilo za kulturo v povprečju namenjenih 69 funtov na leto, drugod po Angliji (po novi ureditvi iz srede devetdesetih let so prejšnji umetniški svet Velike Britanije razdelili na tri enote, na angleškega, škotskega, severnoirskega in valižanskega) pa le 4,60 funta.

To, ugotavljajo parlamentarci, sicer odraža položaj Londona kot glavnega mesta in enega od svetovnih kulturnih središč, a bi moral umetniški svet narediti več, da bi razlika ne bila tako velika. To bi bilo tudi v skladu z ambicijo sveta, da omogoči dostop do vrhunske umetnosti in kulture vsakomur, so dodali člani odbora za kulturo, medije in šport.