Prihajajo najbolj »slovenski« dnevi komedije doslej

Od osmih tekmovalnih predstav na 24. Dnevih komedije jih je kar sedem nastalo po slovenski predlogi.

Objavljeno
10. februar 2015 16.30
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje – Na tokratni festival Dnevi komedije je bilo prijavljenih šestnajst predstav in že med prijavljenimi je izstopalo število tistih, ki so nastale po slovenskih komedijskih predlogah. Teh je bilo namreč kar enajst.

Selektorica festivala Tatjana Doma je izbrala sedem krstnih uprizoritev po slovenskih predlogah, še ena tekmovalna predstava pa je prva slovenska uprizoritev dramatizacije irskega avtorja po češkem romanu.

Festival se bo začel v četrtek, 26. februarja, in bo v celjsko gledališče vabil do sobote, 14. marca. Obiskovalci si bodo lahko ogledali Mulc ... vas gleda in Mame (Kreker in SiTi Teater BTC), Mali priročnik biznisa (Mestno gledališče Ptuj), Švejk (Mestno gledališke ljubljansko, Gledališče Koper), Prevare (Mestno gledališče ljubljansko), Vorkšop na Moljera (SLG Celje), Hotel Modra opica (SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče Ptuj) in Vse o Ivanu (Gledališče Koper). Zadnja, netekmovalna predstava bo glasbena monokomedija Jureta Ivanušiča in Marka Vezoviška Od tišine do glasbe.

Žirijo letošnjega festivala sestavljajo dramaturginja in prevajalka Alja Predan, dramska igralka in svetovalka za govor Alida Bevk in direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, režiserja, komedijantko in komedijanta, svoje najboljše bodo vsak večer izbrali tudi gledalci, ki bodo glasovali še za najboljšo komedijo festivala.

Lani si je naklonjenost žirije prislužila komedija Misterij buffo v izvedbi SNG Drama Ljubljana, gledalce pa je lani najbolj prepričala komedija Tak si v produkciji SiTi Teatra BTC in Krekerja.

SLG Celje in Mestna občina Celje ob festivalu razpisujeta tudi javni anonimni natečaj za izvirno komedijo – žlahtno komedijsko pero. Nagrado bodo podelili na Dnevih komedije prihodnje leto. Lani jo je dobil Matjaž Zupančič za komedijo Vorkšop na Moljera, ki je uvrščena v tekmovalni program letošnjega festivala.

Novost letošnjega festivala so različni abonmaji. Gledalci bodo tako lahko kupili dva različna mala abonmaja s tremi predstavami, srednji abonma s šestimi in veliki abonma z vsemi devetimi predstavami. Vpis abonmajev se bo začel v ponedeljek.