Rolling Stones v Havani doživeli nepozaben šov

Dogodek ni bil zgolj prvi koncert Stonesov na Kubi, ampak tudi prvi koncert katerekoli rockerske skupine njihovega kova v državi.

Objavljeno
26. marec 2016 11.18
CUBA-ROLLINGSTONES/
S. P., STA
S. P., STA
Havana - The Rolling Stones so sinoči na svojem prvem koncertu na Kubi poskrbeli za nepozaben rock dogodek. Po poročanju tujih medijev je bil športni kompleks Ciudad Deportiva, ki sprejme 450.000 ljudi, napolnjen do zadnjega kotička. »Hvala, Kuba za neverjeten in nepozaben šov! Krasno vas je bilo videti,« so se Stonesi zahvalili po Twitterju.

Brezplačni nastop zasedbe v Havani je bil prelomen dogodek za Kubo, kjer je tamkajšnja komunistična vlada svoj čas glasbo Rolling Stonesov in rock na sploh prepovedala kot ideološko deviacijo. Še pred leti bi prebivalci Havane rekli, da je nastop Stonesov v njihovi državi le sen.

Ljudje so do roba napolnili športni kompleks Ciudad Deportiva, veliko pa jih je svojim idolom prisluhnilo tudi z bližnjih ulic in streh. Agencije poročajo, da se je zbralo več kot pol milijona ljudi - največ, kar jih je Stonesom prisluhnilo doslej.

»Vemo, da je bilo še pred leti na Kubi težko poslušati našo glasbo, a zdaj smo tu in igramo,« je frontman skupine Mick Jagger na koncertu v španščini nagovoril množico. Ta se mu je odzvala z gromkim aplavzom. Nato je Jagger dodal: »Menim, da se časi resnično spreminjajo. Saj je tako, mar ne?«

»Spremembe resnično prihajajo«

Na tej točki je množica padla v delirij, je dogajanje povzela francoska tiskovna agencija AFP. Ljudje so skakali v ritmu kitarskih solov in skupaj z Jaggerjem prepevali uspešnice skupine, kot so Angie, Paint it Black, Satisfaction in Start Me Up.

Dogodek ni bil zgolj prvi koncert Stonesov na Kubi, ampak tudi prvi koncert katerekoli rockerske skupine njihovega kova v državi. Andres Enda, obiskovalec koncerta, je dejal, da je koncert The Rolling Stones na Kubi neverjeten dogodek, ki je združil mlade in starejše ter dodal: »Spremembe resnično prihajajo. To, da so oni nastopili tukaj, priča o tem.«

Jagger, Keith Richards, Charlie Watts in Ronnie Wood so na Kubo prispeli že v četrtek, le nekaj dni po zgodovinskem srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in kubanskega predsednika Raula Castra v Havani. Predsednika sta napovedala novo obdobje v odnosih med državama.

Koncert je bil tudi tehnološka novost za Havance. Poleg ogromnega odra so v športnem kompleksu postavili deset megalomanskih zaslonov. Oprema za koncert je bila dostavljena v 61 zabojnikih in v polnem boeingu 747.