Deloskop izpostavlja: Ruski ansambel Beriozka

Ljubljana, Cankarjev dom. Sreda, 27. 7., ob 21. uri.

Objavljeno
26. julij 2016 18.51
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 21. uri gostoval ruski Akademski državni koreografski ansambel Beriozka.

Ansambel je v Moskvi leta 1948 ustanovila plesalka in koreografinja Nadežda Nadeždina, ime Beriozka (breza) pa so mu nadeli po krstni uprizoritvi koreografije dekliškega plesa v krogu, nastale po ljudski pesmi Na polju stoji brezica.

Nadeždina je bila tri desetletja umetniška vodja in koreografinja Beriozke ter je skupino popeljala v sam vrh poustvarjanja ruske plesne dediščine. V njenih koreografijah so se prepletali ljudski ples s klasičnim, ženski plesi v krogu, četvorka in slavni sončni ples, v katerem plesalci, oblečeni v tradicionalna svetleča oblačila, drsijo po odru v krogih, uglašeni na milimetre.

Danes plesno skupino vodi nekdanja najvidnejša plesalka in profesorica Mira Koltsova.

Plesni ansambel Beriozka plesne spektakle vedno začenja s plesom v krogu. V njem predstavijo znameniti in kot veliko skrivnost varovani korak, s katerim ustvarijo posebno iluzijo, da se ne premikajo plesalci, temveč oder okrog njih.

Zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer je plesna predstava iz Križank prestavljena v Cankarjev dom. Obiskovalci lahko nadomestne vstopnice za Cankarjev dom prevzamejo na blagajni Križank in Info točki 64. Ljubljana Festivala (Mestni trg 17). Nadomestne sedeže v Cankarjevem domu lahko izberejo tudi po telefonu (01 241 60 28, 01 241 60 26); v tem primeru bodo vstopnice prevzeli v Prvem preddverju Cankarjevega doma, uro pred začetkom predstave.