Slovenski festivali do evropskih sredstev

Mladi levi, Ex Ponto in po novem Mesto žensk so bili uspešni na razpisih v okviru programa EU.

Objavljeno
02. april 2013 17.08
mpi*Mladi levi
Je. K., kultura
Je. K., kultura

V okviru programa EU Kultura so prejšnji teden objavili rezultate razpisa za evropske kulturne festivale. Na letni razpis za 2013 je prispelo 235 prijav iz 31 držav, od katerih so enajstim odobrili sofinanciranje, med njimi tudi Mesto žensk.

Mladi levi Zavoda Bunker in festival Ex Ponto Društva B-51 sta bila podobno uspešna že prej, ko sta se potegovala za sredstva na triletnem razpisu leta 2010.

Društvo za promocijo žensk v kulturi, ki organizira festival Mesto žensk, bo prejelo podporo EU v višini 99.340 evrov za letošnjo izvedbo festivala, ki so jo poimenovali Rdeče zore nad Mestom žensk, saj se bo festival programsko povezal tudi z mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore.

V letu 2013 bo program EU Kultura tako sofinanciral izvedbo 29 kulturnih festivalov s skupno podporo EU v višini  2,7 milijona evrov. Od tega se 18 festivalov financira v okviru triletnih pogodb, 11 festivalov pa je prejelo podporo le za eno izvedbo festivala. V programu EU, v katerem lahko polnopravno sodeluje 37 evropskih držav, predstavljajo trije festivali iz Slovenije kar 10 odstotkov vseh podprtih festivalov, kar je velik uspeh in dokaz, da slovenski kulturni izvajalci (in med njimi v veliki meri nevladne organizacije) dobro črpajo sredstva iz proračuna EU.