Slovenski lutkarji uspešni na festivalih v Zagrebu in Bugojnu

LGL je osvojilo glavno nagrado 48. festivala PIF v Zagrebu, Mini teater pa nagrado za najboljšo predstavo bugonjskega lutkovnega festivala.

Objavljeno
21. september 2015 12.40
Posodobljeno
21. september 2015 15.00
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Lutkovna predstava Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana je osvojila glavno nagrado na 48. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu. Predstava Mali modri in mali rumeni Lutkovnega gledališča Maribor pa se je vrnila z nagrado za najbolj humano sporočilo. Obe sta na festivalu dobili še nekaj nagrad.

Mednarodna žirija je predstavi Lutkovnega gledališča Ljubljana poleg velike nagrade, grand prixa, v soboto podelila še štiri posamične nagrade. Fabrizzio Montecchi je bil nagrajen za oblikovanje svetlobe, Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo, igralki Polonca Kores in Asja Kahrimanović pa za animacijo v predstavi.

Mariborski režiser Miha Golob je prejel nagrado za režijo predstave mali modri in mali rumeni, ki je dobila tudi nagrado za tehnologijo, uporabljeno v predstavi. Igralca Miha Bezeljak in Anže Zevnik pa sta bila nagrajena za animacijo.

Letošnji festival je v uradnem delu programa v šestih dneh prikazal 13 predstav iz BiH, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Slovenije in Srbije. Iz Slovenije je nastopilo tudi kranjsko lutkovno gledališče Nebo s predstavo o prijateljstvu deklice in mačka To je Ernest.

PIF je potekal med 14. in 19. septembrom, žirijo, ki je odločala o nagradah, so sestavljali Marijana Petrović (Srbija), Ivan Rajkov (Bolgarija) in Igor Tretinjak (Hrvaška).

Na 8. bugojnskem lutkovnem bienalu je za najboljšo predstavo obveljala Pekarna Mišmaš, ki je po besedilu Svetlane Makarovič in režiji Roberta Waltla nastala v Mini teatru. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da Pekarno Mišmaš odlikuje zapleten umetniški koncept, ki je odprl velike možnosti za izredno kakovostno igralsko-umetniško lutkovno igro.

V Mini teatru so zgodbo o dobrem in skromnem peku Mišmašu, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, ter o ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči ostati kar pri Mišmašu, premierno uprizorili leta 2012. V predstavi lutke animirajo Violeta Tomič, Tadej Pišek in Jose.