Slovo plesalke in koreografinje Majne Sevnik

Leta 1955 je postala solistka v ljubljanskem Baletu, med letoma 1961 in 1983 pa je koreografirala na TV Ljubljana.

Objavljeno
05. januar 2015 17.24
sevnik majne
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V 83. letu se je poslovila baletna plesalka, koreografinja, pedagoginja in režiserka Majna Sevnik, ki je več kot dve desetletji delala na TV Ljubljana.

Po rodu je bila iz Novega mesta, kjer se je rodila 2. avgusta 1932, po končani Srednji baletni šoli v Ljubljani pa se je izpopolnjevala v Parizu.

Leta 1955 postala solistka v ljubljanskem Baletu, kjer je med drugim plesala vloge Jele v Vragu na vasi F. Lhotke, Odette v Labodjem jezeru P. I. Čajkovskega, Zarema v Bahčisarajski fontani B. V. Asafjeva, Biljana v Ohridski legendi S. Hristića in naslovne vloge v baletih Danina ali Joko, brazilska opica P. J. Lindpaintnerja, v Les petits riens W. A. Mozarta.

S koreografijo pa se je srečala pri Silfidi (po M. M. Fokinu) in Serenadi za godala B. Ipavca. Med letoma 1961 in 1983 je delala na TV Ljubljana, kjer je koreografirala Skice v ritmu J. Gregorca, Ekspresije L. Lebiča, Možička J. Ipavca, Kraško suito A. Srebotnjaka, Odmeve P. Ramovša, Črnošolca P. Ducasa ter plesne vložke v glasbenozabavnih oddajah.

Ko so ji v Ljubljani pred desetletjem podelili Župančičevo nagrado za življenjsko delo, so člani žirije o njej zapisali, da je »poosebljeni leksikon slovenskega baleta in plesa ... S svojim umetniškim opusom je trajno obogatila in zelo osebno zaznamovala slovenski kulturni prostor, vplivala na mlade plesno-baletne koreografe in rodove televizijskih režiserjev ...«