SSG Trst: Gledališče z mednarodnim pridihom

Z umetniškim koordinatorjem Eduardom Milerjem skozi novo sezono.

Objavljeno
28. oktober 2016 16.29
3.3.2011 Slovenija, Ljubljana. Eduard Miler, slovenski reziser.FOTO:JURE ERŽEN/Delo
T. J.
T. J.
Slovensko stalno gledališče­ Trst odpira sezono (nocoj druga­ premiera) z zadnjo igro Antona­ Pavloviča Čehova Češnjev vrt o spominih in hrepenenju, koncu starega in prihodu neizbežnega.­ Po besedah umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja bodo v gledališču vso sezono govorili o zbeganih posameznikih in negotovih korakih. Izognili se ne bodo niti mejam po Evropi. Mejam, ki so same sebi namen.

Sezono ste poimenovali Sem pa tja, kar je tudi naslov igre Ödöna von Horvátha.

Delo bomo uprizorili dvojezično skupaj z italijanskimi kolegi, a Sem pa tja je tudi moto naše nove sezone. V središču pozornosti bosta današnji zbegani posameznik in njegov negotovi korak, poln strahu. Kako zavzeti stališča v tem splošnem in osebnem kaosu, bodo spregovorile naše igre, bridko komične, melanholične in ­nesramne hkrati.

Sliši se zelo aktualno.

Kljub vsesplošni dezorientaciji posameznika, ki se premetava in bega sem pa tja, smo priča tudi mejam, ki rastejo po Evropi kot gobe po dežju. S programom SSG Trst ne problematiziramo vprašanja, ali so meje nujne ali ne. Zanima nas fenomen meje, ki je sama sebi namen. Torej, zanima nas zlasti meja kot duhovna ovira. Meja je tako vrezana ne le na fizični meji med državama, temveč tudi v človeških glavah, hkrati pa je zrasla tako visoko, kot da je neprebojni zid. Nenadoma meja dobi drugo dimenzijo. Postane brezizhodnost zaradi vsesplošne človeške omejenosti.

Koliko premier napovedujete in koliko je še živih predstav ­preteklih sezon?

Premier na malem odru bo pet; tri abonmajske produkcije, ena otroška in ena izvenabon­majska. Na velikem odru bodo tri premiere, dve abonmajski produkciji, ena pa ­izvenabonmajska.

Koprodukcije?

Naši koproducenti bodo Mestno gledališče ljubljansko, AGRFT, Stalno gledališče FJK – Il Rossetti, Gledališče Miela – zadruga Bonawentura, Studio Giallo, Centro servizi spettacoli Udine.

Krstne uprizoritve?

Avtorski projekt Tadeja Piška Kdo je sešil cesarju nova oblačila?, Teorema Piera Paola Pasolinija in Grozljiva lepota Marka Sosiča.

Klasika?

Po ogledu vaje smo mislili, da imamo na sporedu klasiko, Češnjev vrt Čehova, zdaj pa smo prepričani, da igramo samo sodobne avtorje.

Debitanti?

Juš A. Zidar je asistent režije pri Češnjevem vrtu in režiser Zimskega sončnega obrata Rolanda Schimmelpfenniga. Mladi študenti AGRFT bodo napolnili naš abonma s Plešasto pevko Eugèna Ionesca s kar štirinajstimi ponovitvami.

Kateri bo najdrznejši, najradikalnejši, najambicioznejši projekt?

Vse naše predstave so zamišljene drzno, radikalno in ambiciozno.

Morebitna novost med ­abonmaji?

Vse generacije lahko najdejo svojo­ pot skozi program Slovenskega stalnega gledališča, saj si vsak lahko sestavi abonma po meri, na podlagi različnih kombinacij osnovnega programa z uprizoritvami in koprodukcijami SSG ter sklopi gostujočih dramskih, glasbenih in plesnih predstav. Novost letošnje sezone so videouvodi v vsako ponovitev vsake uprizoritve SSG, v katerih bodo režiserji in dramaturgi predstavili vsebine in koncept uprizoritve.

Zakaj v SSG Trst?

Ker je od nekdaj gledališče z ­mednarodnim pridihom.