Režiser Tomi Janežič nominiran za najprestižnejšo norveško gledališko nagrado

Nominacijo za nagrado Hedda je dosegel z režijo predstave Doppler v gledališču Trøndelag v Trondheimu. Zanjo sta nominirana tudi igralca.

Objavljeno
19. maj 2016 14.47
V. U.
V. U.

V Oslu so pred nekaj urami na tiskovni konferenci nagrad Hedda objavili imena letošnjih nominirancev. Med nominiranci je tudi slovenski režiser Tomi Janežič, ki je po letošnjih nominacijah za najpomembnejšo rusko gledališko nagrado zlata maska za predstavo Človek, ki jo je režiral v uglednem sanktpeterburškem gledlišču Bolšoj, in najvišjem srbskem priznanju za gledališko režijo, nagradi Bojana Stupica, prejeti za srbsko-črnogorsko predstavo Opera za tri groše, zdaj nominiran še za nagrado Hedda, najprestižnejše gledališko priznanje na Norveškem.

Nominiran za sodobno norveško delo

Nominacijo je dosegel z režijo predstave Doppler v gledališču Trøndelag v Trondheimu. Gre za odrsko uprizoritev dela, ki ga je norveški romanopisec, scenarist in filmski kritik Erlend Loe napisal leta 2004. Kot so objavili podeljevalci nagrade, je bila ta izbrana med kar 160 predstavami. Janežič je s še dvema nominirancema izbran za najboljšo režijo, njegova predstava pa je nominirana še v dveh kategorijah, za najboljšo moško in najboljšo stransko vlogo. Nominirana sta Andreas Stoltenberg Granerud in Christian Ruud Kallum.

Podelitev nagrad bo v Narodnem gledališču v Oslu 12. junija, ko bodo znani tudi njeni prejemniki. Predstava Doppler je bila sicer izjemno dobro sprejeta tako pri publiki kot pri kritiki. Na Norveškem je postala uspešnica, ki si jo je v zgolj dveh mesecih ogledalo skoraj 13.000 gledalcev.

Janežič, mednarodno uveljavljeni režiser, ki že več let ustvarja predvsem v tujini, je sicer prejel že več kot 30 mednarodnih gledaliških priznanj, med njegovimi predstavami pa so redke tiste, v katerih ne bi bili nagrajeni tudi igralci.