Tržaško gledališče v novi sezoni s petimi premierami

Odprla jo bo dramatizacija romana Thomasa Manna Čarobna gora, sklenila pa komedija Vinka Möderndorferja Obiski.

Objavljeno
13. junij 2014 14.03
17.10.2006 Trst,Italija. Novinarska konferenca z nastopajočimi v gledališki predstavi Bakhantke, v Stalnem slovenskem gledališču v Trstu. FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Trst − Nova sezona Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo zaznamovana s petimi premierami, ki jih bodo večinoma pripravili v koprodukciji z osrednjimi slovenskimi in italijanskimi gledališči. Odprla jo bo dramatizacija romana Thomasa Manna Čarobna gora, ki jo pripravljajo z ljubljansko Dramo, sklenila pa komedija Vinka Möderndorferja Obiski.

Čarobna gora tematizira rojevanje nove Evrope v času tik pred začetkom prve svetovne vojne. Zgodba o mladem Hansu Castorpu, ki pride v mondeno višinsko zdravilišče obiskat bolnega bratranca, a tam še sam zboli in ostane kar sedem let, je izhodišče za kompleksno pripoved o stvareh telesa in duha. Dramaturginja je Katarina Pejović, režiserka pa Mateja Koležnik.

S tematiko prve svetovne vojne se bodo gledalci srečali v drugi uprizoritvi, ki bo nastala v koprodukciji s Stalnim gledališčem Furlanije - Julijske krajine Il Rossetti in v sodelovanju z združenjem Casa del lavoratore teatrale. Dvojezična predstava 1914−1918. Trst, mesto v vojni bo pod režijskim vodstvom Igorja Pisona povezala dve besedili in dva avtorska pogleda. V dvojezični uprizoritvi bosta prepleteni besedili Marka Sosiča Kakor v snu in Carla Tolazzija Farina, castagne e gesso: il pane dell'attesa (Moka, kostanji in kreda: kruh pričakovanja).

V režiji Marka Čeha bo premiero doživela klasična komedija Amfitrion − zgodba, s katero so se ukvarjali številni komediografi že od antike dalje, med njimi Molière. Ljubezensko prigodo boga Jupitra, ki v zapeljevanju zveste Alkmene privzame podobo njenega moža, potem pa pričakuje tudi resnično ljubezen, bo spletel v silovito igro dvojnikov, zmede, vprašanj in zablod.

Z eno izmed premier se bodo v gledališču, ki je leta 1919 prvo uprizorilo Hlapce Ivana Cankarja, posvetili velikemu pisatelju z uprizoritvijo Hlapca Jerneja in njegove pravice v režiji Sebastijana Horvata, so sporočili iz gledališča.