Umetnica – menedžer, to je zdaj vprašanje

SNG Nova Gorica: Na ministrstvu za kulturo odločajo o novem direktorju, čeprav so razpis enkrat že ponovili.

Objavljeno
09. april 2015 19.36
SLOVENIJA LJUBLJANA 05.03.2012 NEDA BRIC 5 PREDMETOV FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ministrstvo za kulturo je 30. januarja letos objavilo že drugi razpis za direktorja SNG Nova Gorica, odkar ustanovo kot vršilka dolžnosti vodi Neda Rusjan Bric. Kandidati so imeli za oddajo prijav tri tedne časa, kar pomeni, da na ministrstvu že skoraj dva meseca odločajo o novem direktorju novogoriškega gledališča. Takšna počasnost mnoge preseneča.

Tekma za novega direktorja SNG Nova Gorica se je začela že junija lani, ko je nepričakovano odstopil tedanji direktor Jožko Čuk, ki bi mu mandat potekel letos januarja. Čuk je odstopil zaradi nesoglasij s svetom zavoda. Ministrstvo za kulturo je začelo z javnim razpisom takoj iskati novega direktorja, od petih prijavljenih pa niso izbrali nikogar, zato je tedanji minister za kulturo Uroš Grilc za vršilko dolžnosti imenoval igralko in režiserko Nedo Rusjan Bric. Slednja gledališče v tej funkciji vodi od avgusta lani.

Ministrstvo je zatem objavilo nov javni razpis za direktorja ustanove, na katerega se je prijavilo pet kandidatov. Trije niso izpolnjevali pogojev, tako da so razgovori potekali z aktualno vršilko dolžnosti Bric Rusjanovo in s Tomico Dumančičem, ki je gledališko hišo že vodil med letoma 1986 in 1994. Ministrstvo se, tudi zaradi takratne menjave oziroma imenovanja nove ministrice, novembra lani ni odločilo za nikogar od omenjenih kandidatov.

30. januarja letos pa so objavili nov razpis, na katerega so se prijavili štirje kandidati: po naših neuradnih informacijah poleg Nede Rusjan Bric in Tomice Dumančiča še Borut Bašin, nekdanji piarovec novogoriškega gledališča, ter Maja Jerman Bratec, vodja novogoriške območne izpostave Sklada RS za kulturne dejavnosti. Na ministrstvu za kulturo nam imen kandidatov, ki se tokrat potegujejo za vodenje SNG Nova Gorica, zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli razkriti, so nam pa povedali, da vse razpisne pogoje izpolnjujejo trije.

Na vprašanje, do kdaj bo znano, kdo bo SNG Nova Gorica vodil v prihodnje, so nam odgovorili le, da »bo to znano po zaključku razpisnega postopka«. Neodgovorjena pa so ostala naša poizvedovanja, kdaj bo zaključen razpisni postopek, v kolikšnem času po zaključku postopka nameravajo imenovati novega direktorja in zakaj že v prvem razpisu ni bil izbran nihče od prijavljenih kandidatov.

Da se izbor novega direktorja novogoriškega gledališča resnično vleče že predolgo, je prepričan tudi Matjaž Kulot, predsednik sveta zavoda SNG Nova Gorica. Svet zavoda, ki ga je ministrstvo zaprosilo za mnenje k imenovanju novega direktorja gledališča na prvem razpisu, je sicer izrazil pomisleke tako na kandidaturo Nede Rusjan Brice kot Tomice Dumančiča. Kakšni so bili ti pomisleki, nam Kulot ni želel pojasniti.

Delo je oteženo

Po besedah Nede Rusjan Bric bi ti lahko izvirali iz prepričanja, da je kot umetnica lahko le umetniški vodja, ne pa tudi direktorica gledališča, saj naj bi bil po mnenju nekaterih za opravljanje te funkcije primernejši menedžer.

»Na primerih Avstrije in Nemčije lahko vidimo, da so direktorji gledališč umetniki oziroma režiserji. A tudi v Sloveniji poznamo, na primer, Barbaro Hieng Samobor, ki je direktorica Mestnega gledališča Ljubljana, ali Igorja Samoborja, ki kot direktor vodi SNG Dramo Ljubljana. Mislim, da bi morali v naši državi na sistemski ravni odločiti, ali je lahko umetnik tudi direktor gledališča. Ne vidim razloga, zakaj temu ne bi bilo tako, če bi imel pomočnika v poslovnem direktorju,« meni Rusjan Bricova.

S svojim delom v zadnjih sedmih mesecih, odkar je vršilka dolžnosti direktorja SNG Nova Gorica, je zelo zadovoljna, pravi, da gledališče dela dobro, kar med drugim dokazujejo zadnje nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ter da so ponovno začeli tudi gostovati po Evropi.

»19 od 21 igralcev mi je podporo izrazilo s svojim podpisom,« zatrjuje. Kakorkoli že, zdajšnje vršilke dolžnosti direktorja SNG Nova Gorica na ministrstvu do zdaj na pogovor v ponovljenem razpisnem postopku (še) niso poklicali. »Uradno me z ministrstva še nihče ni obvestil o ničemer. Lahko pa rečem, da se za opravljanje funkcije vršilke dolžnosti nikoli ne bi odločila, če ne bi izpolnjevala razpisnih pogojev«.

Neda Rusjan Bric poudarja še, da dolgo odločanje o novem direktorju novogoriške gledališke hiše slednji zagotovo škoduje. »V tem trenutku bi se morala začeti dogovarjati za program sezone 2016/2017, saj režiserjev ne moreš iskati tik pred zdajci. A je vse skupaj precej oteženo. Prav vsak dogovor je namreč pod velikim vprašajem«.