Umrl je Polde Bibič

Veliki slovenski gledališki in filmski igralec je umrl danes v 80. letu starosti.

pet, 13.07.2012, 11:50; spremenjen: 13:00
Ob 15. uri preberite članek o zadnji knjigi Poldeta Bibiča Spominjanje, ki je bil objavljen v Delu 12. februarja 2011.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je sporočilo, da je danes svojo plodovito in odmevno umetniško pot nepreklicno zaokrožila še ena legenda slovenskega igralstva – dramski umetnik Polde Bibič. Priljubljeni, spoštovani in ugledni dramski, radijski, filmski in televizijski igralec, akademijski profesor, gledališki ravnatelj, predsednik ZDUS, državni svetnik ter pisec spominske proze in portretist je bil rojen leta 1933 v Mariboru, kjer je končal gimnazijo, študij dramske igre pa na tedanji Akademiji za igralsko umetnost leta 1961.


Večino odrskih vlog je ustvaril na odru ljubljanske SNG Drame, opazno pa je sodeloval tudi v uprizoritvah drugih slovenskih repertoarnih in eksperimentalnih gledališč. Najširšemu krogu občudovalcev bo ostal v spominu po odrski vlogi Maleka v Partljičevi komediji Moj ata, socialistični kulak in v njeni filmski različici ter po vlogah v televizijski nadaljevanki in filmu Cvetje v jeseni ter v filmu Vdovstvo Karoline Žašler. Med številnimi nagradami in priznanji za posamezne stvaritve in življenjsko delo velja spomniti na nagrado Prešernovega sklada (1965) in Prešernovo nagrado (1985), Borštnikov prstan (1984) ter srebrni častni znak svobode RS 1996.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
kontraš

SLAVA MU!

13. julij 2012, ob 14:19:36
zmajček49

Hvala Polde za vse kar si naredil za slovensko umetnost in slovenski jezik.

13. julij 2012, ob 13:32:18
MENS SANA

Odšel je velikan slovenske kulture! Slava mu!

13. julij 2012, ob 12:34:07
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej