V Edinburghu začetek mednarodnega festivala

Do konca avgusta bo na znamenitem škotskem festivalu nastopilo skoraj 2500 umetnikov iz 43 držav.

Objavljeno
08. avgust 2014 12.48
mdr/Pogledi
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V škotski prestolnici, kjer že poteka festival uprizoritvenih umetnosti Fringe, se bo danes začel še Mednarodni edinburški festival, ki bo ponudil številne gledališke, operne in plesne predstave ter koncerte. Do konca avgusta bo nastopilo skoraj 2500 umetnikov iz 43 držav.

Festival bo odprl koncert Kraljevega škotskega nacionalnega orkestra, ki bo nastopil pod taktirko skladatelja in dirigenta Oliverja Knussena, zazvenela bo glasba Schönberga, Scriabina in Debussyja.

V ospredju letošnje izdaje sta sicer dve temi: odnos med kulturo in vojno ob stoti obletnici izbruha prve svetovne vojne ter vprašaje identitete in naroda, ki se navezuje na referendum o škotski neodvisnosti, ki bo 18. septembra.

Organizatorji različnih festivalov ob tem po pisanju nemške tiskovne agencije DPA vztrajajo, da politika na odru ne igra nobene vloge. »Gre za razpravo in za refleksijo, ne pa za zavzemanje za eno stran,« je dejala vodja službe za odnose z javnostjo edinburškega festivala Suise Gray.

Med drugim bo na letošnjem mednarodnem festivalu nastopila nemška pevka Ute Lemper, ki bo skupaj s Škotskim komornim orkestrom izvedla dela Weilla, Eislerja in Stravinskega. Nastopila bosta tudi Plesno gledališče Pine Bausch in hamburško gledališče Thalia.

V izvedbi I, CULTURE Orchestra, ki bo nastopil pod taktirko ukrajinskega dirigenta Kirilla Karabitsa, bo zazvenela Šostakovičeva Leningrajska simfonija, ki je poziv proti krutosti vojne, na festivalu pa bo mogoče slišati zborovsko delo Benjamina Brittna Vojni rekviem.

Slovenska mezzosopranistka Bernarda Fink bo v Edinburghu nastopila skupaj s Češkim filharmoničnim orkestrom, slišati pa bo mogoče še Londonski filharmonični orkester in Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, napovedujejo na spletni strani festivala.

Mednarodni festival v Edinburgu je bil ustanovljen leta 1947. Festivalski dogodki potekajo v šestih največjih gledaliških in koncertnih dvoranah ter na še nekaterih drugih, tudi manj običajnih lokacijah po mestu.