V katero gledališče na silvestrovo?

Zadnji večer v letu bo v slovenskih teatrih znova pester. Marsikatera predstava še ni razprodana.

Objavljeno
24. december 2014 13.07
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Tudi letos bo večina večjih gledaliških hiš po vsej Sloveniji že tradicionalno ponudila silvestrske predstave. Zadnji dan v letu bo mogoče preživeti tudi po večjih kinodvoranah. V prestolnici si zamudniki lahko priskrbijo vstopnice za predstave v Cankarjevem domu, Drami in kinih, prav tako je še nekaj vstopnic na voljo za dogodke po drugih mestih.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma bo ob 21. uri gostila Balet SNG Maribor, ki bo uprizoril balet Carmen koreografinje Valentine Turcu na glasbo Rodiona Ščedrina. Kot so povedali v CD, je nekaj vstopnic še na voljo. Prav tako je mogoče še kupiti vstopnice za gledališko-glasbeni večer MI HA IŠ - kdo si človek? z igralcema Polono Vetrih in Sašo Tabakovićem, ki bo v Kosovelovi dvorani ob 19. uri.

Za željne nostalgije se v Klubu CD v organizaciji Cafe teatra obeta glasbena komedija po motivih romana Marka Vezoviška Kuba Libre, ki jo je režiral Jaša Jamnik. V predstavi na glasbo Mojmirja Sepeta nastopata Lara Jankovič in Gregor Strniša na klavirju. Vstopnice so že pošle.

Na svoj račun bodo v Cankarjevem domu prišli tudi ljubitelji filma. V Linhartovi dvorani bodo ob 20. uri predvajali francoski film Gemma Bovery režiserke Anne Fontaine. Vstopnice so še na voljo. Za ljubitelje filma bodo poskrbeli tudi v Kinodvoru, in sicer z britanskim filmom G. Turner v režiji Mikea Leigha. Projekcija je že razprodana.

Silvestrovo bo mogoče preživeti tudi v drugih kinodvoranah po Sloveniji. V Koloseju Ljubljana, Maribor in Kranj bodo predvajali biografsko dramo Neuklonljiv v režiji Angeline Jolie. Vstopnice so še povsod na voljo. Prav tako je mogoče še kupiti vstopnice za dramo Ritem norosti v režiji Damiena Chazelleja, ki bo na ogled v Komuni. V kinodvoranah Cineplexxa bodo kot zadnjo projekcijo 31. januarja zavrteli film Olivierja Nakacheja in Erica Toledana Samba. Priporočajo spletno rezervacijo vstopnic ali nakup vstopnic v predprodaji.

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo obiskovalcem ponudili opereto Johanna Straussa ml. Netopir v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Dogodek je že razprodan, razen stojišč, so povedali na blagajni Opere. V ljubljanski Drami si bo mogoče na Velikem odru ogledati predstavo Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega, v Mali Drami pa predstavo Jez Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna. Za slednjo so vstopnice že pošle. Nekaj vstopnic je na voljo še za avtorski projekt Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča Marie Curie – Hysterie, ki bo na Levem odru.

V Mestnem gledališču ljubljanskem bosta na ogled komediji: na Mali sceni Sedem let skomin avtorja Georgea Axelroda v režiji Primoža Ekarta, na Velikem odru pa Lizistrata Andreja Rozmana - Roze v režiji Mateje Koležnik. Obe predstavi sta že razprodani. V Siti teatru bo na sporedu avtorski projekt več igralk Mame v režiji Tijane Zinajić. Za predstavo ob 21. uri je še na voljo nekaj vstopnic.

Na Gorenjskem bodo za ljubitelje gledališča poskrbeli v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo na ogled predstava Nebojše Pop-Tasića Marlene Dietrich, ki jo je režiral Primož Ekart. Vstopnice je še mogoče dobiti. Špas teater ob 18.30 gosti Ranka Babića s komedijo Moška copata, za kar so vstopnice še naprodaj. Te pa so že pošle za komedijo Gašperja Tiča in Jureta Karasa Ko ko komedija v režiji Lada Bizovičarja.

Štajerska prestolnica bo v Veliki dvorani mariborskega narodnega gledališča ob 17. uri ponudila opero Wolfganga Amadeusa Mozarta Čarobna piščal, v stari dvorani pa komedijo Bertolta Brechta Malomeščanska svatba v režiji Mateje Koležnik. Za obe predstavi je sodeč po podatkih na spletu še na voljo nekaj vstopnic. V SLG Celje si bo mogoče ob 19. uri ogledati predstavo Matjaža Zupančiča Vorkšop na Moljera v režiji Borisa Kobala. Vstopnice so, kot je razvidno iz spletne strani, še na voljo.

Na Primorskem se v SNG Nova Gorica obeta predstava Lopeja de Vege Norci iz Valencije v režiji Nenni Delmestre. Za predstavo je, kot kaže spletna prodaja vstopnic, še nekaj prostih sedežev. V Kopru pripravljajo mladinsko komedijo Katje Pegan Gledališka vaja. Nekaj vstopnic je še na voljo, so povedali v gledališču.